open-navfaktor-logo
search
Bivši kancelar
Sebastian Kurz se povlači iz politike?
Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz obratit će se u četvrtak javno, saopćila je njegova konzervativna stranka, nakon što su se pojavili medijski izvještaji da se on planira povući iz političkog života.
02.12.2021. u 12:52
get url
text

Kurz (35) podnio je ostavku s kancelarskog položaja u oktobru na preporuku svog koalicionog partnera, Zelenih, nakon što su istražitelji pokrenuli istragu protiv njega zbog sumnji na korupciju. 

Kurzovo povlačenje bilo bi šok za austrijsku politiku jer brojni konzervativci vjeruju da njegov nasljednik Alexander Schallenberg, diplomata, namjerava da obavlja tu dužnost dok Kurz ne "opere obraz" i vrati se na poziciju.

Do oktobra se u širokoj javnosti očekivalo da Kurz godinama obavlja kancelarsku dužnost. Njegova Narodna stranka jedna je od najvećih tradicionalnih stranaka u Austriji, ali otkako je on postao njen čelnik 2017., stranačko čelništvo je uglavnom stalo iza njega, ne ostavljajući nikoga u stranci da ga naslijedi.

Kurz insistira da nije učino ništa pogrešno i namjerava da "opere obraz" i u korupcijskom slučaju, u kome je on jedan od deset osumnjičenih za različite stepene kršenja povjerenja, korupciju i podmićivanje, a protiv njega je pokrenuta posebna istraga zbog krivokletstva.

Tabloid Kronen Zeitung prvi je javio u četvrtak da Kurz planira odstupiti iz politike i da je razlog za takvu odluku rođenje njegovog prvog djeteta, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.