open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Sebiji Izetbegović Senat UNSA stavio van snage zvanje redovne profesorice
Na današnjoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) sa većinom glasova usvojena je Odluka o stavljanju van snage Odluke Senata UNSA iz 29. 1. 2014. kojom je prof. dr. Sebija Izetbegović izabrana u zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu i 7. 5. 2014. na Fakultetu zdravstvenih studija UNSA.
29.03.2023. u 15:46
get url
text

Rektor Rifat Škrijelj kazao je kako je za oduzimanje zvanja redovne profesorice Sebije Izetbegović glasalo 30, osam je bilo suzdržanih, a četiri protiv.

Sebija Izetbegović je 2014. godine izabrana u zvanje redovne profesorice za oblast "Ginekologija i akušerstvo", na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Podsjetimo, 6. marta je Senat UNSA poništio akademsko zvanje Sebiji Izetbegović na vanrednoj sjednici na kojoj se razmatrala analiza komisije na osnovu prikupljene dokumentacije provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu i Medicinskom fakultetu.

Od 41 prisutnog, za ovu odluku je glasalo 30 članova Senata, protiv je bilo pet, a suzdržanih je bilo šest, saopćio je tada rektor Rifat Škrijelj.
Škrijelj je kazao da je donošenju odluke prethodila iscrpna rasprava.

- Senat UNSA je razmatrajući analizu Komisije u predmetu provjere isprave vezane za postdiplomske studije prof. dr. Sebije Izetbegović od 23. februara na 34. vanrednoj sjednici održanoj danas usvojio analizu komisije.

VEZANI TEKST - Škrijelj saopćio odluku Senata: Prof. dr. Sebiji Izetbegović poništeno akademsko zvanje magistra medicinskih nauka

Zadužuje se rektor Univerziteta da donese rješenje kojim se poništava upis u matične knjige Medicinskog fakulteta na ime Izetbegović Sebija koja je odbranila magistarsku tezu i time stekla naučni stepen magistra jer nije ispunila sve obaveze na Medicinskom fakultetu na način koji je propisan i prema propisima koji su bili na snazi.

Zadužuje se stručna služba UNSA da u Službenim novinama KS oglasi ništavnim predmetni upis. Zadužuje se Medicinski fakultet da pristupi reviziji matičnih knjiga i evidencija - saopćio je Škrijelj.

Tada je Škrijelj kazao da odluka stupa na snagu danom donošenja, da protiv nje ne može biti izjavljena žalba, ali se može pokrenuti postupak pred sudom u Sarajevu u roku od 30 dana.

Dalje je pojasnio da zbog ove odluke Izetbegović može izgubiti poziciju profesora na Medicinskom fakultetu.

Nakon takve odluke Senata UNSA oglasila se i Sebija Izetbegović koja je istakla da se radi o odluci koja je isključivo motivisana političkim razlozima.

Isti dan Izetbegović je najavila i krivične prijave protiv rektora Škrijelja i članova njegove komisije.

- Obavještavam javnost da ću danas pokrenuti krivične prijave za zloupotrebu položaja i prekoračenja ovlasti, za diskriminaciju kao i za iznošenje neistina u pokušaju moje diskreditacije kao redovnog profesora Univerziteta u Sarajevu (UNSA), saopćila je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović.

- Ovo se prvenstveno odnosi na rektora Rifata Škrijelja, ali i sve članove njegove komisije ukoliko nastave da namjerno i tendenciozno zanemaruju uredan nalaz Kantonalne inspekcije za visoko obrazovanje, Ad hoc komisije Medicinskog fakulteta kao i jednoglasne odluke NNV Medicinskog fakulteta UNSA, kojima je neopozivo potvrđeno da je moj akademski put uredan - navela je tada Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.