open-navfaktor-logo
search
Frapiran
Šef CIA-e posjetio Saudijsku Arabiju i negodovao zbog približavanja Rijada Teheranu
Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Bill Burns boravio je u nenajavljenoj posjeti Saudijskoj Arabiji, izražavajući frustraciju Washingtona zbog nedavnog približavanja Rijada Iranu.
08.04.2023. u 10:47
get url
text

Burns je rekao saudijskom prestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu da je SAD frapiran Rijadovim približavanjem Iranu i Siriji, globalnim rivalima Washingtona, navodi se to u izvještaju Wall Street Journala.

Pozivajući se na neimenovane izvore WSJ navodi da je Burns sa saudijskim dužnosnicima razgovarao o saradnji u obavještajnim službama i borbi protiv terorizma.

Peking je prošlog mjeseca ugostio dužnosnike iz dugogodišnjih regionalnih rivala Rijada i Teherana, gdje su se složili obnoviti diplomatske odnose.

Iran i Saudijska Arabija prekinuli su veze 2016. godine nakon nasilnih protesta ispred saudijske ambasade u Teheranu, a nakon pogubljenja šiitskog klerika u Saudijskoj Arabiji.

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije i Irana sastali su se u četvrtak u Kini, što je bio njihov prvi sastanak u više od sedam godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.