open-navfaktor-logo
search
Oglasio se na televiziji
Šef Hamasa Haniyeh upozorio: Rat u Gazi "izbacit će cijelu regiju izvan kontrole"
Ismail Haniyeh, šef političkog ureda palestinske grupe otpora Hamas, upozorio je na posljedice nastavka izraelskog rata protiv Gaze.
27.10.2023. u 07:53
get url
text

- Rat u Gazi izbacit će cijelu regiju izvan kontrole - rekao je Haniyeh u televizijskoj izjavi koju je emitirala TV Al-Aqsa povezana s Hamasom.

Naglasio je da je nakon 20 dana rata u Gazi otpor "vrlo dobar".

Nastavio je potvrđujući da su sve grupe otpora u Palestini, uključujući Hamas, "nacionalno oslobodilački pokreti", smatrajući da je "terorizam okupator, oni koji ga podržavaju i oni koji šute o masakrima".

VEZANI TEKST - U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 2.913 djece, 940 se vodi kao nestalo

- Nastavak agresije na Gazu izmaknut će kontroli cijelu regiju. Zaista, danas je regija postala vrući limeni krov, a niko ne može predvidjeti njezin smjer ili ishod - rekao je.

Šef Hamasa pozvao je na otvaranje svih prijelaza, posebno Rafaha, kako bi se omogućio pristup svemu što Gazi treba "bez ograničenja ili uvjeta".

Haniyeh je dalje pozvao "sve slobodne ljude svijeta i sve prijateljske, bratske i savezničke zemlje, da izvrše sav potreban pritisak na svim nivoima kako bi zaustavili agresiju na Gazu i zaustavili ovaj rat protiv naše djece, žena, staraca, džamija, sveučilišta i domova".

Također je pozvao sve predsjednike, vođe i kreatore javnog mnijenja da jasno i eksplicitno potvrde legitimitet otpora u Palestini i legitimitet Hamasa.

Foto: AA

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.