open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Šef NATO-a pozvao Rusiju da povuče odluku o suspenziji učešća u novom nuklearnom sporazumu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da povuče odluku o suspendovanju učešća u novom nuklearnom sporazumu START.
21.02.2023. u 15:58
get url
text

- Pozivam Rusiju da preispita svoju odluku da suspenduje učešće u novom sporazumu START - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ukrajinskim ministrom inostranih poslova Dmitrom Kulebom i visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom.

On je naveo da više nuklearnog oružja i manje kontrole naoružanja čine svijet opasnijim i naglasio važnost svjetskog poretka zasnovanog na pravilima.

Do Stoltenbergove izjave došlo je nakon govora ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem je najavio da njegova zemlja suspenduje učešće u sporazumu koji ima za cilj kontrolu i smanjenje strateškog nuklearnog oružja koje koriste Sjedinjene Američke Države i Rusija.

Stoltenberg je odgovorio i na Putinovu optužbu da je Zapad izazvao i doveo do eskalacije rata u Ukrajini riječima: "Niko ne napada Rusiju. Rusija je agresor."

Borrell je odbacio Putinove argumente, rekavši da je prema Povelji Ujedinjenih nacija sasvim legitimno podržavati onoga ko je žrtva agresije.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) potpisan je 2010. i produžen 2021. godine na još pet godina. Sporazum ima za cilj kontrolu i smanjenje strateških nuklearnih snaga koje koriste SAD i Rusija.

Lideri NATO-a, EU-a i Ukrajine sastali su se prvi put u ovom trilateralnom formatu, koji je Borrell nazvao historijskim.

Stoltenberg je ponovio svoj poziv NATO saveznicima da održe i ojačaju vojnu podršku Ukrajini.

VEZANI TEKST - Rusija obustavlja učešće u novom sporazumu START o nuklearnom naoružanju

Borrell se složio da treba pojačati vojnu proizvodnju, ali je naglasio da je potrebno koristiti ono što imaju.

Rekao je i da je u ponedjeljak poslao pismo svim ministrima odbrane EU-a pozivajući ih da isporučuju prema ugovorima koji su već potpisani s odbrambenom industrijom, dajući prednost Ukrajini, umjesto da popunjavaju svoje zalihe.

Stoltenberg je rekao da su se složili da će NATO pomoći Ukrajini u stvaranju "efikasnog, odgovornog i transparentnog sistema nabavki" nakon nedavnih otkrića o korupciji u nabavkama ukrajinskog Ministarstva odbrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.