open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Briselu
Šefovi diplomatije članica EU-a u četvrtak o ratu u Ukrajini, prehrambenoj i energetskoj sigurnosti
Ministri vanjskih poslova Evropske unije  (EU) sastat će se u Briselu 23. i 24. juna kako bi uoči samita lidera EU-a razgovarali o posljedicama rata u Ukrajini po prehrambenu i energetsku sigurnost, javlja Anadolija.
19.06.2022. u 17:50
get url
text

Iz Vijeća EU-a saopćeno je da će Vijeće za vanjske poslove EU-a biti obaviješteno o aktuelnim dešavanjima, a ministri će moći razmjenjivati mišljenja o nedavnim događajima i najnovijim dešavanjima u vanjskim odnosima.

Vijeće će potom raspravljati o najnovijim dešavanjima na Rogu Afrike, kao i o odnosima EU-a sa Egiptom.

- Vijeće će razmijeniti mišljenja o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine, u svjetlu posebnog sastanka Evropskog vijeća 30. i 31. maja 2022. i usvajanja šestog paketa ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji - navodi se u saopćenju.

Za vrijeme neformalnog ručka ministri vanjskih poslova EU-a imat će priliku da razgovaraju sa ministrom vanjskih poslova Egipta Samehom Hassanom Shoukryjem, koji će tim povodom doputovati u Brisel.

Neimenovani visoki zvaničnik EU-a danas je također rekao da će dnevni red sastanka uključivati i ukrajinski rat u smislu njegovih globalnih implikacija, posebno na prehrambenu i energetsku sigurnost.

Ministri će razgovarati i o šestom paketu sankcija Rusiji, koji je prihvaćen na prošlom samitu, a neće raditi na pripremi novog paketa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.