open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Šest nekretnina kupio za pola cijene: Banjalučki advokat osuđen na šest mjeseci zatvora i 5.000 KM
Banjalučki advokat Stojan Vukajlović osuđen je danas na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 5.000 KM za krivično djelo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca u pomaganju. 
06.03.2023. u 14:42
get url
text

Presuda je prvostepena i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu RS-a.

Kada je oglašen krivim, Vukajlović se prekrstio u sudnici.

Optužnica Vukajlovića tereti da je zajedno sa ranije osuđenim sudijom Osnovnog suda Banja Luka Nebojšom Pejovićem dogovarao kupovinu nekretnina Miloša Šmitrana, bivšeg načelnika Odjeljenje za boračko-invlalidsku zaštitu u Gradskoj upravi Banja Luka. Šmitran je ranije osuđen zbog malverzacija sa subvencijama i pomoći iz gradskog budžeta, a supruge poginulih boraca Vojske RS-a su ga optuživale da ih je uslovljavao seksualnim uslugama kako bi dobile stan, dok je on to negirao tvrdeći za sebe da je "neodoljivi ljubavnik".

U optužnici protiv Vukajlovića se navodi da je u predmetu Osnovnog suda, a na kojem je radio sudija Pejović i odnosi se na postupak izvršenja na nepokretnostima radi naplate potraživanja u iznosu od 539.410 KM prodajom šest nekretnina ukupne procijenjene vrijednosti od 566.800 KM i namirenja tražioca izvršenja, dogovorio učešće sa ciljem da onemogući ostale da učestvuju i da se sporne nekretnine kupe za pola njihove procijenjene vrijednosti.

Radilo se o četiri stana u Banjoj Luci, poslovnom prostoru i vikendici Miloša Šmitrana.

- Na održanom javnom nadmetanju, suprotno odredbama Zakona o izvršnom postupku, ponuđene su na prodaju zajedno sve nekretnine za iznos od 283.400 KM bez mogućnosti pojedinačne prodaje. Time je isključeno nadmetanje ostalih ponuđača koji su iskazali interesovanje i pri tom platili propisani iznos obezbjeđenja, pa je tako svih šest nekretnina prodano optuženom za navedeni iznos - stoji u optužnici.

Sudija Pejović je ranije priznao krivnju i sklopio sporazum sa tužilaštvom, te je osuđen na godinu zatvora, novčanu kaznu od 40.000 KM, a izrečena mu je i mjera zabrane vršenja dužnosti sudije u trajanju od pet godina.

Vukajlović je hapšen u novembru 2021. godine, ali je ubrzo pušten, te se sve vrijeme branio sa slobode.

Njegov branilac, advokat Vlado Adamović, danas je ocijenio da je današnja presuda "kompromisna odluka", kao i da je njegov klijent "kolateralna šteta" sudije Pejovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.