open-navfaktor-logo
search
Odluka Gradskog vijeća
Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2024. godini iznosi 10.000 maraka
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas, između ostalog,  Odluka o dopuni Kalendara obilježavanja datuma i događaja značajnih za Grad Sarajevo, obilježavanjem Međunarodnog dana mladih. Usvojena je Odluka o visini novčanog iznosa "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2024. godini u iznosu od 10.000,00 KM.
24.01.2024. u 15:30
get url
text

VEZANI TEKST - Ove godine duplo veći novčani iznos dobitnicima "Šestoaprilske nagrade", Karić predložila Zdravka Čolića

- Usvojena je Odluka o utvrđivanju posebnog značaja za Grad Sarajevo za Udruženje turističkih vodiča Sarajeva "Vučko", kao organizacije čiji je jedan od ciljeva edukacija i trening članova Udruženja u cilju bolje prezentacije Sarajeva kao turističke destinacije, što doprinosi afirmaciji Sarajeva, a što predstavlja vrijednosti od posebnog značaja za Grad Sarajevo.

Gradsko vijeće je usvojilo i Odluku o davanju stana na privremeno korištenje, bez naknade, Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka".

Naime, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je 2018. godine donijelo Odluku o davanju stana na privremeno korištenje, bez naknade, Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka", radi smještaja roditelja koji nisu iz Sarajeva, a čija djeca borave na liječenju od malignih oboljenja u Sarajevu. Usvajanjem ove odluke nastavlja se korištenje stana za potrebe porodica oboljele djece.

Usvojena je i Odluka o utrošku sredstava doznačenih po osnovu Sporazuma o dodjeli transfera Gradu Sarajevu za projekat Grada Sarajeva "Sufinansiranje 40. godišnjice obilježavanja ZOI 84".

Gradsko vijeće usvojilo je i Odluku o dodjeli priznanja "Ključ Grada Sarajeva" NJ. E. Dr. Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa.

U nastavku sjednice razmotren je Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana „Alipašin Most VI” sa Nacrtom Odluke o provođenju Regulacionog plana "Alipašin Most VI" te zaključkom upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Putem informacije, Gradsko vijeće je upoznato i o aktivnostima i rezultatima rada Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine.

Primljena je k znanju i Informacija o realizaciji vijećničkih pitanja i inicijativa.

Na današnjoj sjednici, Administrativna komisija je, kao ovlašteni predlagač, informirala Gradsko vijeće o Obavijesti o stanju predmeta – objekta Upravne zgrade DPO Pravobranilaštva Grada Sarajeva, a kako bi organi Grada Sarajeva razmotrili i odlučili o koracima koje je potrebno, odnosno moguće poduzeti u komunikaciji sa organima F BiH, a s ciljem vraćanja u posjed Gradu Sarajevu prostora u Upravnoj zgradi DPO, potrebnih za optimalan rad organa Grada Sarajeva. Informacija je primljena k znanju.

- Na kraju sjednice upućena su određena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative. Tako je, između ostalih, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirela Džehverović podnijela inicijativu da se, što je prije moguće, revidira danas usvojena Odluka za nagrađivanje učenika srednjih škola koji su postigli zapažene rezultate na zvaničnim takmičenjima iz određenih nastavnih predmeta u prethodnoj 2023./2024. školskoj godini iz Budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu, kako bi imala trajni karakter- saopćeno je, između ostalog, iz Gradskog vijeća. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.