open-navfaktor-logo
search
Suđenje
Ševal Kovačević: Neiskusni Ejubović je prebrzo vozio i opasno skrenuo
Optuženi je, što se može vidjeti i na nadzornim snimcima, skrenuo pod uglom od 150 stepeni u krajnju desnu traku koja vodi prema Bačićima
08.11.2018. u 14:12
get url
text

Svjedočenjem pet vještaka danas je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu nastavljeno suđenje Almiru Ejuboviću, optuženom da je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule tri djevojke, dok je jedna teško povrijeđena.

Svoj iskaz najprije je dao Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke, koji je detaljno pojasnio kako se nesreća dogodila.

Vozio 166 kilometara na sat

Kovačević je preciznim izračunom došao do podatka da je Ejubović u trenutku nesreće vozio oko 166 kilometara na sat te da je u jednom trenutku izvršio veoma opasno skretanje pri toj brzini.

- Optuženi je, što se može vidjeti i na nadzornim snimcima, skrenuo preko desne stranke pod uglom od 150 stepeni u krajnju desnu traku koja vodi prema Bačićima. Izazvao je tako poremećaj kretanja i težišta vozila jer se aktivirala izuzetno jaka centrifugalna sila, te je automobil odbačen u lijevu stranu. Tako je automobil naprije udario u saobraćajni znak pa je potom 16 metara klizio na ogradi da bi se na kraju zaustavio zabijanjem u stub - kazao je Kovačević.

Kovačević isitiče da je Ejubović preživio zbog činjenice da je mjesto udara bilo tačno iza vozačevog sjedišta. Zato su djevojke koje su bile nazad i nastradale.

- Da je udar bio s prednje strane, niko ne bi ostao živ - kazao je Kovačević.

Kovačević je zaključio kako je nesreća izazvana propustima vozača i to jer se kretao brzinom većom od dozvoljene, izvršio je opasno skretanje iz lijeve u desnu stranu, nije se držao saobraćajnih propisa. Detaljnom analizom je utvrđeno da drugi učesnici u saobraćaju nisu omeli vozača niti na bilo koji način učestvovali u nesreći - kazao je Kovačević.

Vještak je na upit sudskog vijeća pojasnio kako je teškoj nesreći doprinijela činjenica da optuženi nije imao određenih znanja i vještina u vožnji kao ni iskustva upravljanja automobilom na autoputu. On je dodao i to da je optuženi skretanje morao započeti 500 metara ranije. 

Vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović ispričao je vijeću danas kako je tim vještaka obavio razgovor sa optuženim kako bi utvrdili da li je sposoban pratiti suđenje te da li je bio u stanju uračunljivosti u momentu počinjenja krivičnog djela. 

Iskreno kajanje

- Kroz razgovor smo zaključili kako Ejubović na autentičan način ispoljava žaljenje za djelo koje je počinio - kazao je vještak Ćemalović.

On je svoj zaključak dodatno pojasnio sudiji precizirajući da niz gestikulacija, emocija, govor tijela i druge manifestacije, jesu pokazatelj autentičnosti takvih osjećanja.

- Tokom razgovora s Ejubovićem koji je trajao četiri-pet sati bilo je plača, nekontroliranog znojenja, konfuznog pričanja, gestikulacija, crvenjenja, bljedila, podrhtavanja... Sve su to znakovi da osoba proživljava teške trenutke duboko unutra – kazao je Ćemalović.

Istakao je kako je analizama utvrđeno da je optuženi psihički prosječna, normalna osoba.

Azra Alajbegović, također vještak, u svom svjedočenju isključila je mogućnost da je Ejubović mogao imati amneziju, kao što je tvrdio nakon nesreće. 

Psihologinja Elvedina Dervović, koja je vještačila Ejubovića zajedno sa Ćemalovićem i Alajbegović, istakla je kako je mentalna razvijenost Ejubovića srazmjerna njegovoj dobi.  Sudija Husein Delalić je potom konstatovao kako mu se čini da ono što se dogodilo ne dotiče pretjerano optuženog te je  spomenuo i kako optuženi traži privatne posjete pa je psihologinju pitao da li optuženi ima djevojku ili neku vezu. Dervović mu je odgovorila kako je spominjao neku djevojku. U razgovor se umiješao Ćemalović.

- Optuženi je u razgovoru pokazao iskreno kajanje i doktorica Alajbegović i ja smo 80 godina u psihijatriji pa ako mi tako kažemo, mislimo da to treba uvažavati - kazao je Ćemalović aludirajući na tvrdnje koje je sudija iznio u nekoliko navrata, a koje se odnose  na to da se optuženi ne kaje zbog događaja u kojem su nastradale njegove prijateljice iz djetinstva.

Ćemalović je naknadno kazao i da se u ovakvim slučajeva često događa "zaleđivanje afekta" što je, kako je istakao, veoma ozbiljno stanje u kojem osoba ne pokazuje nikakve emocije.

Dervović je sudiji također pojasnila kako je Ejubović bio veoma vezan za djevojke koje su nastradale, s obzirom na to da je sa njima proveo djetinstvo.

Povrede opasne po život

Nakon tima vještaka svoj nalaz je danas u sudnici iznio i sudski vještak medicinske struke Hamza Žujo koji je detaljno pobrojao povrede koje su u nesreći zadobile nastradale djevojke Ajla Ibrica, Nađa Neradin i Lejla Oruč.

Istakao je da je Lejla Oruč pored mnogostrukih povreda iskrvarila na smrt. Isti je uzrok smrti i kod Ajle Ibrice kod koje je konstatovan i rascjep srčanog mišića i slezene. Nađa Neradin imala je također teške tjelesne povrede opasne po život po cijelom tijelu, a najteži su bili višestruki lomovi lobanje.

- Sve su to uglavnom bile teške povrede opasne po život u predjelu glave i grudnog koša te razaranje jetre i slezene – rekao je Žujo.

On je, također, vještačio povrede Ajle Oruč, sestre poginule Lejle koja je preživjela nesreću, te optuženog.

Nastavak suđenja u ovom slučaju zakazan je za 22. novembar kada će Tužilaštvo KS u sudski spis uložiti materijalne dokaze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.