open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Sindikat metalaca FBiH osudio odluke Uprave ArcelorMittala Zenica o prekidu rada
Sindikat metalaca FBiH oštro osuđuje odluke Uprave ArcelorMittal Zenica d.o.o. o privremenom prekidu rada i uvođenja privremenog prekida rada za radnike u ovoj kompaniji za mjesece maj, juni i juli 2020. godine te apeluje na Upravu ove kompanije da hitno, bez odlaganja te odluke stavi van snage.
20.05.2020. u 11:31
get url
text

- Naime Sindikatu ArcelorMittal Zenica d.o.o. je 16.05.2020.godine putem e-maila dostavljena Odluka o uvođenju privremenog prekida rada za maj, juni i juli 2020.godine i Odluka o privremenom prekidu rada što nas je iznenadilo, razočaralo i frapiralo, te ističemo da su ove odluke u suprotnosti sa zakonom, što nam daje jasnu poruku da se Uprava ArcelorMittal Zenica d.o.o. stavlja iznad zakona (Zakon o vijeću zaposlenika), a na uštrb prava i položaja radnika - navodi Sindikat metalaca FBiH u saopćenju za javnost.

Iz tog sindikata podsjećaju kako su radnici i njihov sindikat nebrojeno puta do sada dali svoj doprinos u očuvanju kompanije i radnih mjesta, te da su Sindikat i radnici bili uz kompaniju u teškim situacijama tokom zadnjih nekoliko godina i onda kada to nije bilo nimalo lako - poput dampinga kineskog čelika, ekonomske krize i pada cijena robe.

Sve to, kako se nadalje navodi, propraćeno je nizom aktivnosti i sastanaka na svim nivoima vlasti, uključujući i brojne sastanke sa resornim ministrom na kojima je i Sindikat tražio subvenciju za  kKompaniju, koja je te subvencije i dobila.

- Prisjetimo se samo aktivnosti Sindikata vezano za namjeru Vlade RS-a da udio u rudnicima mrkog uglja Ljubovija proda izraelskoj kompaniji, a ne Arcelormittalu d.o.o.Tada je Uprava ArcelorMittala Zenica d.o.o. davala podršku i 'pljeskala' Sindikatu, a sada želi jednostranom i apsolutno neopravdanom odlukom ugroziti egzistenciju radnicima i njihovim porodicama. Isto tako i za vrijeme pandemije izazvane COVID- 19 radnici ove kompanije su svojim vrijednim radom dokazali i pokazali koliko im je stalo do ove kompanije, te umjesto da se njihov rad i trud nagradi i budu stimulisani radnici se suočavaju sa smanjenjem i onako malih plata. Ovakav čin Uprave ArcelorMittala Zenica d.o.o. je sraman i u suprotnosti sa fer i korektnim odnosima socijalnih partnera - navodi se u saopćenju.

Sindikat metalaca FBiH smatra "da je ovakvo ponašanje Uprave ArcelorMittal Zenica d.o.o. dokaz da su poslodavci ohrabreni inicijativom Vlade FBiH, uz podršku Udruženja poslodavaca, za izmjenama i dopunama Zakona o radu, te su već krenuli u ofanzivu za umanjenja prava radnika".

Stoga, iz tog sindikata apeluju na Vladu Federacije BiH da zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH koji su nedavno usvojili na svojoj sjednici ni po koju cijenu ne šalju u parlamentarnu procedure.

Istovremeno, Sindikat metalaca FBiH poziva Upravu kompanije ArcelorMittal Zenica d.o.o. "da stavi van snage sramne odluke te da pozove radnike na posao."

Sindikat metalaca FBiH daje punu podršku u svim aktivnostima Sindikatu ArcelorMittal Zenica d.o.o. koje poduzimaju u zaštiti radničkih prava, te stavlja na raspolaganje svaki vid pomoći, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.