open-navfaktor-logo
search
Pretreseno 12 lokacija
SIPA o akciji "Kapital": Na saslušanju više osoba
Više osoba trenutno je u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), saopćeno je iz te policijske agencije.
29.11.2023. u 17:08
get url
text

VEZANI TEKST - U Sarajevu SIPA pretresa 11 lokacija zbog pokušaja ubistva Mateja Živkovića

- U toku je ispitivanje jedne osobe u svojstvu osumnjičenog i saslušanje više osoba u svojstvu svjedoka - naveli su u saopćenju.

Dodaju da je tokom današnje akcije pretreseno ukupno 12 lokacija na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te da u ovim trenucima ne mogu davati više detalja.

Pretresi u sklopu akcije "Kapital" provedeni su u sklopu istrage dvostrukog pokušaja ubistva Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Još se ne zna ko je pokušao ubiti Mateja Živkovića, člana Komisije za vrijednosne papire FBiH

Na Živkovića je pucano u dva navrata, prvi put 15. februara, a drugi put 16. marta prošle godine u Sarajevu. Prilikom drugog napada u sarajevskom naselju Dobrinja Živković je teško ranjen sa više metaka. 

Za ovo krivično djelo osumnjičen je Jasmin Hasić, višestruki povratnik u činjenju teških krivičnih djela, koji je trenutno u zatvoru, odakle je i doveden na ispitivanje u SIPA-u. 

Kako je ranije saopćila SIPA tokom rada na ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Centrom za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije, JZU Zavodom za sudsku medicinu i Kriminalističko tehničkim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i Ministarstvima unutrašnjih poslova RS-a - PU Istočno Sarajevo i Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Vođa razbojničke grupe koja je pljačkala po Sarajevu osuđen na pet i po godina zatvora

Osim što je zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, Matej Živković je i svjedok u više predmeta privrednog kriminala, te se spekuliralo da bi to mogao biti motiv napada na njega, ali to zasad niko sa sigurnošću ne može tvrditi.

Živković je u jednom od intervjua koje je dao nakon teškog ranjavanja vrlo direktno kazao da ono što mu se dogodilo dovodi u vezu sa, kako je naveo, njegovim višegodišnjim upozoravanjem na "nezakonite aktivnosti i zloupotrebe bivših i sadašnjih članova Komisije za vrijednosne papire".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.