open-navfaktor-logo
search
Međunarodna akcija "ATM"
SIPA uhapsila osam osoba, od 2016. do 2023. izvršeno pranje novca u iznosu višem od 7,4 miliona KM
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu međunarodne operativne akcije "ATM", na području Sarajeva i Zenice realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 14 lokacija.
21.03.2023. u 17:08
get url
text

VEZANI TEKST - Uključena i SIPA: U toku međunarodna operativna  akcija "ATM", pretresi na 13 lokacija u Sarajevu i Zenici

Uhapšeno je osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela organizovani kriminal i pranje novca propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

- Uhapšene osobe sprovedene su u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina poslovne i bankovne dokumentacije, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku - saopćeno je iz SIPA-e.

Također, putem banaka izvršena je i provjera računa i sefova osumnjičenih osoba, dodaje se u saopćenju, kojom prilikom je izvršena i privremena obustava transakcija u iznosu od 69.024,36 konvertibilnih maraka.

Međunarodna operativna akcija rezultat je rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije.

- U vremenskom periodu od oktobra 2016. godine do februara 2023. godine na području Bosne i Hercegovine izvršeno je pranje novca u iznosu višem od 7,4 miliona konvertibilnih maraka stečenih krivičnim djelima počinjenim na štetu većeg broja pravnih osoba iz Republike Slovenije - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.