open-navfaktor-logo
search
Izazvao gnjev
Skandal u EP: Bugarski zastupnik koristio nacistički pozdrav, pogledajte kako je to izgledalo
Bugarski nacionalistički zastupnik u Evropskom parlamentu napustio je plenarnu dvoranu nakon što predsjedavajuću Pinu Pcierno pozdravio nacističkim pozdravom.
17.02.2022. u 15:22
get url
text

Ova situacija se desila nakon što je njegovo obraćanje na temu vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj izazvalo gnjev ostalih zastupnika. Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama može se vidjeti zastupnik kako se na stepenicama okreće, pozdravlja nacističkim pozdravom, i napušta plenarnu dvoranu.

- Nikada vam nećemo dozvoliti da nam govorite šta da govorimo i radimo. Živjela Bugarska, Mađarska, Orban, Fides i Evropa nacionalnih država - rekao je ranije u parlamentu predstavnik bugarske nacionalističke partije VMRO.

Potpredsjednica Evropskog parlamenta, Italijanka Pina Picierno, koja je vodila debatu, rekla je da će institucija "provjeriti na snimkama šta se dogodilo u dvorani, kako bi se vidjelo da li je bilo fašističkog pozdrava ili ne. Ni na koji način ne dozvoljavamo fašističke geste i simbole. Ako je to učinjeno, to je izuzetno ozbiljno i biće poduzete sankcije."

Državni sekretar francuske vlade za evropska pitanja Clément Beaune, koji je bio prisutan u dvorani u sklopu predsjedavanja svoje zemlje EU, nazvao je taj gest na Twitteru "skandaloznim i nečuvenim".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.