open-navfaktor-logo
search
Uloženo 2.140.000 KM
Škobić i Nedić otvorili obnovljenu zgradu pravosudnih institucija FBiH u Sarajevu
Federalni ministri pravde i prostornog uređenja Vedran Škobić i Željko Nedić danas su svečano otvorili obnovljenu zgradu pravosudnih institucija FBiH u Sarajevu.
17.10.2023. u 12:57
get url
text

Škobić je izjavio da simboličnim obilježavanjem završetka radova na tom objektu ističe posvećenost energetskoj učinkovitosti i brizi za okoliš.

- Vjerujem da će nam ova obnovljena zgrada biti snažan podsjetnik da zajedničkim naporima možemo ostvariti velike promjene i stvoriti bolju budućnost za sve nas i da će Vlada Federacije BiH pružiti punu podršku obnovi javnih objekata iz Operativnog plana za poboljšanje energetske učinkovitosti u institucijama FBiH - poručio je Škobić.

Nedić je precizirao da se na području Federacije nalazi više od 4.000 objekata javne namjene, a za više od 50 posto tih objekata potrebno je implementirati mjere energetske učinkovitosti, što predstavlja značajan potencijal za uštedu energije i stvaranje boljih uvjeta rada za korisnike objekata. 

- Osim toga, obnova zgrada s fokusom na energetsku učinkovitost u FBiH predstavlja priliku za nove investicije i poticanje građevinskih aktivnosti primjenom inovativnih materijala i tehnologija, te promocijom održive gradnje. To bi rezultiralo otvaranjem novih radnih mjesta, te privrednim razvojem Bosne i Hercegovine – dodao je Nedić.

Pojasnio je da je kroz investiciju od 48 miliona KM do sada obnovljeno 89 javnih objekata, poboljšana udobnost za više od 563.000 korisnika i kreirano oko 2.300 zelenih radnih mjesta, uz očekivano smanjenje emisije CO2 veće od 12.000 tona godišnje i uštedu energije na godišnjoj razini s više od 34.000 MWh.

U obnovu zgrade pravosudnih institucija FBiH površine 5.725 m² uloženo je oko 2.140.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.