open-navfaktor-logo
search
Liberalizacija
Smailbegović: Dovoljan je jedan papir za dolazak stranih radnika, a ne 26 koliko ih se traži u BiH
Udruženje poslodavaca Federacije BiH insistirat će u narednom periodu na liberalizaciji uvoza stranih radnika u Bosnu i Hercegovinu.
24.08.2022. u 07:54
get url
text

Predsjednik Udruženja poslodavca FBiH Adnan Smailbegović pojasnio je za Faktor šta znači liberizacija uvoza stranih radnika.

- Procedure za uvoz radnika u Bosnu i Hercegovinu su jezive. Tako da je uvoz potrebnih radnika skoro pa nemoguć! Za uvoz radnika država traži oko 26 dokumenata i svaki dokument mora prevesti sudski tumač, zatim nostrificirane diplome i tako dalje. Svi su u BiH uključeni da strani radnici dobiju radnu dozvolu od kantona, preko entiteta do države. Uz to su određene i kvote uvoza stranih radnika koje su simbolične i na državnom novou iznose 1.360 radnika – ističe Smailbegović.

Samo Hrvatska, upoređuje Smailbegović, ima uvoznu kvotu od 75 hiljada radnika.

VEZANI TEKST - Poslodavci traže liberalizaciju uvoza stranih radnika u BiH

- Udruženje poslodavaca traži od države BiH da se procedura uvoza stranih radnika pojednostavi i ubrza. To znači ukidanje kovata za uvoz radnika na državnom nivou. Predlažemo da isto uradimo kao i Hrvatska u kojoj se proglase zanimanja koja su deficitarna i za ta zanimanja ne treba nikakva saglasnost. Agencije koje dovode radnike prijave ih u MUP zbog evidencije i ostalo što je potrebnoi i za dvadesetak dana budu gotovi papiri ti radnici počnu raditi. Sada se čeka po godinu da se završe papiri i ko će čekati toliko vremena – kaže predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Smailbegović kaže da bi se radnici uvozili iz Indije, Pakistana, Bangladeša, Nepala, Filipina, Indonezije...

- Trebat će vremena da se razradi način uvoza stranih radnika. Problem je što se zbog nedostatka radne snage zaustavlja ekonomija u BiH i zato moramo što prije uvesti radnike iz inostranstva. Najviše nam nedostaje građevinaca, a zatim radnika u industriji gdje je teško raditi, jer naši ljudi sve manje žele da rade u "teškoj industriji". Treba nam vozača, radnika u ugostiteljskom sektoru, kuhari, konobari, spremačice – zaključuje Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.