open-navfaktor-logo
search
Sutra na dnevnom redu...
Smailbegović: Od Vlade FBiH poslodavci očekuju efektne mjere
Bosanski vozači u međunarodnom transportu još imaju određenih problema kod prelaska granica iako je Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine insistiralo da se tim ljudima maksimalno olakša rad, prelazak granica, da se ne stavljaju u karantin s ostalim.
18.03.2020. u 21:20
get url
text

Adnan Smailbegović, prvi čovjek Udruženja, naglašava kako je veoma važno da transportni koridori ostanu slobodni. Komentirajući prve olakšice koje donijela Vlada FBiH za poslodavce zbog proglašenja stanja nesreće usljed koronavirusa, Smailbegović naglašava da su mjere ponižavajuće.

- Dobio sam informaciju da je izašao dokument oko statusa vozača, da njih ne ubacujemo u karantin. Ali isto tako imamo informacije sa terena da još vozači imaju određenih problema. Prođu našu granicu, pa onda na hrvatskoj imaju problem ili sa Srbijom. Ne mogu svi da uđu s obzirom na to da je Srbija zatvorila granicu. Očito ovdje nedostaje još koordinacije. Ovdje bi se morao formirati neki tim na državnom nivou koji bi bukvalno bio 24 sata u komunikaciji s vozačima, s graničnom policijom, inspekcijama Hrvatske, Slovenije... Ima operativnih problema, što je razumljivo, za očekivati je. To je jedna velika konfuzija i ovdje se svi u tome teško snalaze - govori nam Smailbegović.

Evropske zemlje upumpavaju novac u privredu 

Upitali smo Smailbegovića zašto su nam bitni vozači u međunarodnom transportu.

- Bosna i Hercegovina je mala ekonomija, a koja je jako ovisna o uvozu i izvozu roba. Dakle, mi uvozimo hranu, najveći dio repromaterijala kako da bi održali bilo kakav nivo proizvodnje. Nama mora doći repromaterijal iz uvoza da bi robe koje se ovdje proizvode mogle izaći prema našim kupcima. Velika većina firmi još nema otkazane narudžbe. Ako je moguće da se roba pošalje i da se još nešto novca dobije po tom osnovu, onda to treba omogućiti. Vrlo nam je važno da ti transportni korodori ostanu slobodni. Osim toga Evropska komisija insistira na tome. To je i Evropi vrlo važno kako ne bi pala potrošnja. Evropske zemlje upumpavaju novac u privredu kako bi se održala potrošnja - govori Smailbegović.

Osvrnuo se i nam mjere Vlade FBiH koje je donijela kako bi olakšala situaciju u vremenu koronavirusa.

- Ono što je Federalno ministarstvo finansija predložilo, nakon što smo analizirali, pogledali smo to kroz cifre i vidjeli da su te mjere vrlo simbolične, nedostatne do bola, i ja čak bih smio reći, ponižavajuće. Oni u mjeri kažu: "Uputite vi zahtjev poreskoj upravi pa će vam ona odobriti smanjenje akontacije". Ili za obrtnike koji se samozapošljavaju. To su ljudi koji su sami prijavljeni. To se odnosi na stare zanate koji plaćaju između 30 i 70 KM poreza na dohodak. I te mjere su ograničene na vrlo mali broj ljudi. Ukoliko će nam Vlada ovako pomagati, onda je moja poruka: Nemojte nam pomagati, molimo vas. Jer će nam pružiti ruku i onda će nas gurnuti da se utapamo - govori Smailbegović i dodaje:

- Mi očekujemo vrlo konkretne mjere, koje će imati efekte. Maloprije sam dobio jednu informaciju koja me zaista obradovala, a to je da je Udruženje banaka imalo sastanak danas. Izaći će sa svojim prijedlogom u javnost. Da su banke spremne da prihvate moratorij na tri do šest mjeseci na sve kredite pravnih i fizičkih lica. Ali za takvu jednu odluku im treba saglasnost Vlade, odnosno, Agencije za bankarstvo koja je još uvijek izostala - rekao nam je Smailbegović.

Očekivao sam značajniju akciju Federalne vlade 

Ovdje su i banke spremne da podijele solidarno ovaj problem likvidnosti koji nastaje u preduzećima, ali naravno, one to same ne mogu. Očekujemo da će vlada odreagovati. Ja sam očekivao punu bržu i značajnju akciju Federalne vlade, u kantonalnim vladama imamo negdje optimističnije vijesti - govori Smailbegović.

Kaže kako su poslodavci i građani počeli trpjeti posljedice zbog koronavirusa u svijetu i prije proglašenja stanja nesreće u našoj zemlji. 

- Prvo su se počeli zatvarati hoteli jer nema gostiju. I restorani su radili smanjenim kapacitetom. Pa su prijevozničke kuće došle u problem zato što niko ne putuje više. Onda je došao problem s Italijom. Imamo odluku Kriznog štaba da se zatvaraju svi restorani, kafići. Uredu, mi ne ulazimo u zdravstveni aspekt toga, vjerujemo da je ta odluka opravdana, ali to za sobom vuče posljedice - rekao je Smailbegović. 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas u Sarajevu sa Smailbegovićem. Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji i razmatrane su neke od mjera koje bi Vlada Federacije BiH kao prve mogla usvojiti na sutrašnjoj redovnoj sjednici.

Premijer Novalić je ponovio da će Vlada FBiH učiniti sve što je u njenoj nadležnosti i u sadašnjim mogućnostima, te da već priprema set mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta i očuvanja likvidnosti privrede.

Privreda Federacije Bosne i Hercegovine nije izuzeta negativnih posljedica izazvanih pojavom i širenjem koronavirusa. Cilj Vlade FBiH je takve posljedice blagovremeno ublažiti u što većoj mogućoj mjeri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.