open-navfaktor-logo
search
Amandmani Vlade FBiH
Smailbegović: Trebaju nam garancije da će se zbirne stope doprinosa smanjivati
Mi očekujemo da će se u narednom periodu, s obzirom da smo u prošlosti imali značajan rast prihoda koji je kompletan išao u javnu potrošnju, dio porasta tih prihoda vratiti privredi kroz smanjenje stopa, rekao je Adnan Smailbegović
26.09.2019. u 17:09
get url
text
Adnan Smailbegović

Komentirajući danas utvrđene amandmane Vlade FBiH na prijedloge zakona o doprinosima, zakona o porezu na dohodak Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH je za Faktor kazao kako su djelimično zadovoljni. Dodaje kako je dobro da će sadašnja zbirna stopa doprinosa od 41,5 posto biti smanjena na 32,5 posto. Kaže da će oslobađanje plaća do 800 KM od poreza na dohodak koliko-toliko rasteretiti niže plaće.

Tražili zbirnu stopu doprinosa od 31,5 posto

- Imali smo danas sjednicu Upravnog odbora i predstavnika Vlade FBiH koji nam je prezentirao šta je doneseno, sa efektima koje će donijeti zakoni, najprije ću prokomentirati Prijedlog zakona o doprinosima. Vidite mi smo s jednim dijelom zadovoljni, a sa drugim nismo. Vlada je ovdje što se tiče doprinosa korigovala svoj prijedlog sa 33,5 posto na 32,5 posto (zbirna stopa na bruto plaću). Od toga 18 posto ide za PIO, 13,5 za zdravstveno, a jedan posto za nezaposlenost. Sada je zbirna stopa doprinosa 41,5 posto, ali je bilo neoporezivih stavki. Sada je ovo proširenje osnovice, oporezuju se neoporeziva davanja, topli obrok, prijevoz, a smanjuju se stope. To je ono što je nama principijelno prihvatljivo - rekao nam je Smailbegović.

Pojašnjava da su oni tražili da se zbirna stopa smanji na 31,5 posto, na što Vlada FBiH nije pristala.

- Mi očekujemo da će se u narednom periodu, s obzirom da smo u prošlosti imali značajan rast prihoda koji je kompletan išao u javnu potrošnju, dio porasta tih prihoda vratiti privredi kroz smanjenje stopa. To je suština. Nama trebaju garancije da će se godišnje te zbirne stope doprinosa smanjivati ovisno od rasta prihoda - rekao nam je Smailbegović.

Kaže da primjedbi manje-više nije bilo kada je riječ o Prijedlogu zakona o porezu na dohodak.

Zakoni na narednoj sjednici Zastupničkog doma FBiH

- Povećano je na 800 KM neoporezivo, mi smo tražili 900 KM. To će malo rasteretiti ove niske plaće, što je nama bio cilj. Međutim, vrlo malo efekta će imati doprinosi na niska primanja, dok će veće efekte imati na viša primanja. Ono što je interesantno jeste da je prošao prijedlog vezan za oporezivanje dividende. Do sada je to bilo nula, ali smo mi tražili da u paketu, na istoj sjednici Parlamenta FBiH, ide Zakon o porezu na dobiti. Vidjet ćemo - govori nam Smailbegović

Dodaje kako je dobio potvrdu da bi se zakoni za koje je Vlada FBiH danas utvrdila amandmane trebalo da nađu na narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a da se njihovo stupanje na snagu očekuje 1. januara 2020. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.