open-navfaktor-logo
search
Bijeljina
Smrt dječaka pod lupom tužioca, porodica traži da se utvrdi istina
Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini formiralo je predmet zbog smrti desetogodišnjeg Aleksandra Kovača iz ovog grada, koji je, nakon višednevne hospitalizacije u bijeljinskoj bolnici, preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima.
26.09.2023. u 22:23
get url
text

Njegova majka Danijela Ognjenović Kovač rekla je da se nada da će istina izaći na vidjelo.

- Nadam se da će krivci za njegovu smrt biti kažnjeni - rekla je Ognjenović Kovač za "Nezavisne novine", te dodala da su krivci zaposleni u bijeljinskoj bolnici, ističući da to nisu samo dvoje doktora, nego i neurolozi, kao i jedna od načelnica.

Upitana da li ju je neko iz tužilaštva ili iz policije zvao da ispriča sve što se tih dana dešavalo, odgovorila je da nije.

- Ne znam, to su oni sami pokrenuli. Mi smo htjeli da sačekamo odluku spoljašnje komisije - istakla je Ognjenović Kovač.

Nedugo nakon toga oglasili su se i iz bijeljinske bolnice.

- Menadžment Bolnice 'Sveti vračevi' Bijeljina u potpunosti podržava rad Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini povodom tragičnog slučaja porodice Kovač, duboko vjerujući da će se sve ispitati do najsitnijih detalja - rečeno je iz bijeljinske bolnice.

Podsjetimo, dječak je preminuo 28. augusta, nakon što je tri dana ranije osjetio jaku glavobolju, zbog čega je 26. augusta hospitalizovan u Dječijem odjeljenju JZU Bolnica "Sveti vračevi" u Bijeljini. Na kraju je prevezen u Univerzitetski klinični centar Republike Srpske (UKC RS), ali je preminuo.

- Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini je, uzimajući u obzir novinske članke i javne objave u vezi sa smrću desetogodišnjeg dječaka, odlučilo da formira predmet, koji će kroz TCMS sistem biti dodijeljen tužiocu, kog će konkretan sistem automatski zadužiti, te će zaduženi tužilac preduzeti sve neophodne mjere i radnje radi rasvjetljavanja događaja - navode iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

Roditelji dječaka Danijela Ognjenović Kovač i njen suprug Dario ogorčeni su jer smatraju da su svog sina pokopali zbog nemara ljekara.

- Došao je u bolnicu na nogama, a posljednjeg dana nikoga nije prepoznao, postao je i agresivan, stiskao zubima i udarao se po nogama od bolova - kazala je ranije Danijela.

Direktor Bolnice "Sveti vračevi" Bijeljina Zlatko Maksimović rekao je ranije da će zbog za sada nerazjašnjene smrti dječaka Aleksandra Kovača biti pokrenut disciplinski postupak i do daljeg zabranjen rad za dva ljekara.

- Donio sam rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv doktorke Branke Gavrić i doktora Bojana Gajića, jer je Komisija za unutrašnji nadzor utvrdila da su učinjene proceduralne greške sa njihove strane - naveo je Maksimović.

Maksimović je kazao da je dao nalog načelnici Pedijatrije da zabrani do daljeg rad ovim ljekarima sa pacijentima. On je dodao da je razgovarao i sa porodicom Kovač, saslušao i njihovu stranu, izjavio im saučešće i zahvalio za korektan razgovor u ovom teškom momentu.

- Sve što porodica kaže, oni su u pravu, jer su izgubili dijete - rekao je Maksimović.

Načelnik Odjeljenja za pedijatriju Ivka Džuveleković kazala je da je dječak primljen u bijeljinsku bolnicu sa glavoboljom i povraćanjem, koji su počeli dan ranije.

Prema njenim riječima, tokom boravka u bolnici, što je ukupno trajalo dva dana, učinjene su određene laboratorijske analize i konsultativni pregledi u skladu sa kliničkom slikom djeteta.

Stanje se, istakla je ona, pogoršava u ponedjeljak, 28. augusta, tokom posjete roditelja, oko 14.30, jer dijete u jednom momentu ne prepoznaje oca.

- U tom trenutku je odlučeno da se uputi u UKC RS - navela je Džuvelekovićeva i dodala da je tokom transporta dječak imao krizu svijesti, te je stigao u Banju Luku i ljekari su pokušali da ga stabilizuju, intubirali su ga, uradili određene analize i, nažalost, u 19.30 dječak je doživio fatalni ishod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.