open-navfaktor-logo
search
Računi izmireni
Snabdijevanje BiH prirodnim gasom odvija se bez problema
Snabdijevanje BiH prirodnim gasom odvija se bez problema i od inopartnera se isporučuju potrebne i naručene količine prirodnog gasa, saopćeno je danas iz BH-Gasa.
26.03.2020. u 12:23
get url
text

- Istovremeno, BH-Gas je, a u skladu sa potpisanim ugovorima, izvršio avansna plaćanja transporterima prirodnog gasa kroz Mađarsku i Srbiju za mjesec april 2020. godine. Izmirena je i faktura za isporučeni prirodni gas za mjesec februar 2020. godine, te su se time stekle pretpostavke za nastavak urednog snabdjevanja prirodnim gasom svih potrošača - navodi se u saopćenju. 

Iz BH-Gasa su naveli da je orimjetno da je potrošnja prirodnog gasa posljednjih dana povećana i da je bez obzira na pad privrednih aktivnosti gotovo vraćena na nivo koji je karakterističan za ovo doba godine.

- U vezi s tim, a koliko je to moguće u odnosu na situaciju sa koronavirusom i s obzirom na to da se radi o uvoznom energentu, molimo da svi privredni subjekati i distributivne kompanije poštuju rokove plaćanja. Ovu molbu ili apel ne želimo da se pogrešno shvati s obzirom na to, a kao i kod nafte, da je prirodni gas uvozni energent i obaveza plaćanja je uvjet sigurnosti snabdijevanja. Razumijemo odluku koja je donesena u vezi s plaćanjem obaveza osobama iznad 65 godina i svoje poslovanje (sve resurse ćemo staviti u funkciju redovnog izmirenja obaveza) ćemo prilagoditi toj olakšici za penzionere. BH-Gas sve čini da održi nivo plaćanja prema inopartnerima na nivou ugovorenih rokova jer niti jedan partner nije dao olakšice za plaćanja, a niti imamo bilo kakvih najava u vezi s tim - navode iz ove kompanije.

Dodaju da s obzirom na to da sezona grijanja još traje i da sigurnost sistema ne smije biti dovedena u pitanje, ne samo po pitanju izmirenja obaveza, služba održavanja na gasnom sistemu je u pogonu i na način da se ove obaveze izvršavaju kroz formirane timove.

- Činimo sve da svi potrošači budu uredno snabdjeveni prirodnim gasom.  U slučaju da bilo ko primjeti bilo kakve nepravilnosti u snabdjevanju prirodnim gasom ili dužinom trase gasovoda uoči bilo šta, što može uticati na ispravnost ili uredan rad gasnog sistema, molimo da kontaktira BH-Gas na telefone 033 724-220 i 061 170 678 - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.