open-navfaktor-logo
search
Uspješna godina
Softić: Najveća ostvarena dobit u historiji Centralne banke Bosne i Hercegovine
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić izjavio je, kada su u pitanju poslovni rezultati za 2023. godinu, da se već sada sa sigurnošću može reći da se radi o najvećoj ostvarenoj dobiti u historiji Centralne banke BiH.
01.12.2023. u 12:24
get url
text
Senad Softić
Senad Softić

- Ostvarena neto dobit 31. oktobra ove godine iznosi 208 miliona maraka. Ukupni kapital 31. oktobar ove godine iznosi 870 miliona maraka. Očekuje se da će ukupna neto dobit u 2023. godini iznositi više od 280 miliona maraka. Projekcija neto dobiti za 2024. godinu iznosi oko 335 miliona maraka. Vrlo je izvjesno da će CBBiH osigurati uplatu u budžetu institucija Bosne i Hercegovine u iznosu višem od 70 miliona maraka za 2023. godinu i 100 miliona maraka za 2024. godinu – rekao je Softić. 

Guverner Centralne banke BiH je dodao da je to rezultat odgovornog rada i pravovremenih poduzetih mjera u ovoj i protekloj godini. Naglasio je da su također uspjeli unaprijediti ključne procese i pokrenuti značajne projekte koji uključuju modernizaciju platnih sistema (SEPA i TIPS) i upravljanje deviznim rezervama.

- Prateći svjetske trendove društvene odgovornosti otpočeli smo s procesom investiranja dijela portfelja deviznih rezervi u zelene obveznice, te projekte u vezi s finansijskom edukacijom i inkluzijom. Centralna banka Bosne i Hercegovine svojim aktivnostima želi osigurati uvjete za brži proces evropskih integracija BiH, te stabilan i povoljan ekonomski ambijent za privredu i građane Bosne i Hercegovine – zaključio je Softić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.