open-navfaktor-logo
search
Slučaj Respiratori
Solak i Hodžić traže odgodu odlaska u zatvor
Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, pravosnažno osuđeni za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa, podnijeli su Sudu Bosne i Hercegovine molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora.
26.02.2024. u 15:22
get url
text

VEZANI TEKST - Advokatica Tatjana Savić o presudi Novaliću i drugima: Primite moje saučešće zbog smrti pravosuđa

Ovo je za Detektor.ba rečeno iz Suda Bosne i Hercegovine. Iz Suda nisu odgovorili koji datumi su ranije bili određeni za upućivanje na izdržavanje kazni zatvora.

- Molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora podnijeli su Sudu osuđeni Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, dok osuđeni Fadil Novalić, za sada, nije podnio molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora - navodi se u odgovoru Suda.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su bivši federalni premijer Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Solak i vlasnik firme "F.H. Srebrena malina" Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

VEZANI TEKST - Novalić progovorio: Ambasada SAD-a, braća Čampare, NiP, Almir Badnjević stoje iza montiranja afere "Respiratori"

Firma "Srebrena malina" proglašena je odgovornom jer je raspolagala protivpravno stečenom imovinom i izrečena joj je novčana kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Istom odukom bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.