open-navfaktor-logo
search
Geopolitički interes EU
Španski premijer Sanchez: Priznavanje države Palestine u interesu je Evrope
Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je u četvrtak da bi bilo u interesu Evrope da prizna državu Palestinu, prenosi Anadolija.
30.11.2023. u 16:14
get url
text

Naglasio je da bi priznanje države Palestine ojačalo moralni položaj Evrope.

- Ono čemu svjedočimo u Gazi je potpuno neprihvatljivo. Čak ni ono što će se dogoditi u Gazi nakon okončanja ove spirale nasilja neće biti prihvatljivo - rekao je Sanchez za špansku TVE u prvom intervjuu otkako je ponovo izabran za premijera.

Dodao je da bi priznavanje Palestine kao korak u pravcu mira također bio u geopolitičkim interesima Evropske unije (EU).

Naglasio je da je od predstavnika muslimanskih zajednica čuo da princip solidarnosti na Zapadu ne funkcioniše i da se data obećanja ne poštuju.

- Mislim da su ljudi u pravu. Svih ovih godina gledali smo kako Izrael sistematski okupira palestinsku teritoriju na Zapadnoj obali. Sada vidimo šta se dešava i u Gazi - kazao je Sanchez.

Izrazio je zabrinutost da bi se bez postizanja mira u Gazi sukob mogao preliti na druge države poput Libana, Egipta ili Jordana i destabilizirati cijeli mediteranski region.

Zvanični Tel Aviv objavio je u četvrtak da je pozvao ambasadoricu u Madridu Rodicu Radian na konsultacije zbog najnovijih izjava Sancheza.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.