open-navfaktor-logo
search
Akcija Štit 2022
Specijalci ranom zorom upali na više lokacija u SBK, četvero uhapšenih zbog rasturanja droge
Pripadnici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona rano jutros započeli su realizaciju operativne akcije kodnog naziva "Štit 2022", usmjerenu na borbu protiv zloupotrebe opojnih droga.
15.06.2022. u 12:24
get url
text

Akciji je prethodilo intenzivno prikupljanje operativnih saznanja, praćenje i opservacije kriminogenih osoba, koje su sklone vršenju ovih krivičnih djela.

Akciju u saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, provode pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a, Jedinice za specijalističku podršku, kao i brojni timovi za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga iz policijskih uprava i stanica.

- U okviru ove akcije izvršeni su pretresi stanova, kuća i pratećih objekata u Kiseljaku, Vitezu, Bugojnu, Donjem Vakufu, Jajcu i Gornjem Vakufu. Prilikom pretresa pronađene su znatne količine materija za koje se sumnja da su opojne droge spid, ecstasy i kanabis - naveli su iz MUP-a SBK.

{$galerijaFotografija}

Samo u pretresu kuće vlasništvo H. Č. (1988) iz Prusca, pronađeno je oko pola kilograma spida.Također, pronađeni su i drugi predmeti koji će se koristiti u procesu dokazivanja.

- Zbog sumnje da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, uhapšeni su H. Č. (1988) iz Donjeg Vakufa, Đ. M. (1988) iz Bugojna, V. F. (1981) iz Kiseljaka i E. K. (1996) iz Gornjeg Vakufa, koji su sprovedeni na krim-obradu.

Radi se uglavnom o višestrukim povratnicima u činjenju ovakvih krivičnih djela.

Iz MUP-a SBK navode da ove aktivnosti predstavljaju nastavak planske borbe protiv ove vrste kriminaliteta, kao i da su prikupljena određena operativna saznanja koja će biti korištena u toku istražnih radnji koje će se poduzimati i u narednom periodu.

- Važno je napomenuti da je u toku ove godine otkriveno 87 ovakvih krivičnih djela, dok je u prethodnoj godini otkriveno oko 150 djela, kada je u samo u dvije akcije na području Viteza i Busovače pronađeno je i oduzeto oko 27 kg opojne droge spid. Ovakve i slične aktivnosti policijskih službenika nastavljaju se i u narednom periodu - naveli su iz MUP-a SBK.

img-34354402202ce417d5b047e77dc0eeee-v.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.