open-navfaktor-logo
search
Slučaj Dragičević
Šta je prozvani inspektor Kremenović ranije izjavio tužiocima?
Dubravko Kremenović je već bio predmet provjera i to Tužilaštva RS-a, koje je formiralo predmet na osnovu napisa novinara i blogera Slobodana Vaskovića, koji ga  je svojevremeno i to u više navrata optuživao za smrt Davida Dragičevića
31.07.2019. u 14:01
get url
text

Protiv inspektora Dubravka Kremenović iz Banje Luke, čije je ime ponovo dospjelo u žižu javnosti nakon optužbi koje je na svom Facebook profilu iznijela Suzana Radanović, u novembru prošle godine već je donesena naredba o nesprovođenju istrage.

Kao što smo već objavili, MUP RS-a je danas pozvao Okružno javno tužilaštvo Banja Luka da ispita tačnost navoda i izjasni se povodom teških optužbi Suzane Radanović u kojima iznosi ime navodno odgovornog za smrt njenog sina Davida.

Međutim, Kremenović je već bio predmet provjera i to Tužilaštva RS-a, koje je formiralo predmet na osnovu napisa novinara i blogera Slobodana Vaskovića, koji je svojevremeno i to u više navrata optuživao Kremenovića.

Tokom rada na ovom slučaju, Tužilaštvo RS-a je izvršilo uvid u spis Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka koji se odnosi na okolnosti smrti Davida Dragičevića, saslušalo više osoba u svojstvu svjedoka, te pribavilo i druga saznanja i informacije od značaja za ovaj krivični predmet.

Tako je u novembru prošle godine istaknuto da su cijeneći sve dokaze pojedinačno, ali i u njihovoj međusobnoj vezi, zaključili da nema dokaza, informacija ili saznanja koji bi upućivali na osnove sumnje da su Darko Ilić, Dubravko Kremenović ili neki drugi pripadnik MUP-a RS-a učestvovali u naručivanju, organizovanju, izvršenju ubistva Davida Dragičevića ili zataškavanju tog krivičnog djela.

Kremenović je tada tužiocima detaljno ispričao sve o tome gdje je bio i šta je radio kritičnih dana, kao i sve službene radnje koje je preduzimao u vezi Dragičevićeve smrti.

U svojoj izjavi,  u koju je Faktor imao uvid, Kremenović je precizirao da ga je 24. marta kao glavnog inspektora u Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a, telefonom nazvao tadašnji načelnik Uprave Darko Ilić i saopćio mu da je pronađeno Davidovo beživotno tijelo, te da je mrtvozornik rekao da ima povrede na čelu.

Detaljno je objasnio kako je po Ilićevom nalogu zatim oko 15 sati došao pred PU Banja Luka zajedno sa dežurnim inspektorom, zatim od nadležnih u PU Banja Luka saznao da je uviđaj već okončan, kao i da se patolog Željko Karan izjasnio da je povreda na čelu najvjerovatnije postmortalna, te da je, preliminarno, uzrok smrti utopljenje i da on na licu mjesta, u tom momentu, nije utvrdio tragove koji upućuju na ubistvo.

Do najsitnijih detalja, Kremenović je opisao sve što se kasnije dešavalo, svaki telefonski razgovor koji je imao, ko ga je i o čemu obavijestio nakon obdukcije Davidovog tijela, kako je upućivao policijske službenike da obave službene radnje, koga je obavještavao o preduzetim mjerama i radnjama, kao i da od dana kada je ovaj predmet, 19. aprila 2018. godine, predat u nadležnost UKP-a MUP-a RS-a više ni na koji način nije učestvovao u ovom slučaju.

- U svojoj izjavi Kremenović navodi da nastradalog Davida Dragičevića nije poznavao niti mu je poznato čime se taj mladić bavio za života, da ne poznaje nikoga od članova njegove porodice, niti je znao gdje su nastanjeni. Ističe da za njegov nestanak čak nije odmah ni znao već je nakon par dana, idući na posao, primijetio grupu od dvadesetak mladića na "Euro benz" pumpi pod Starčevicom (naselje u Banjoj Luci, op. a.), te da je na njegovo pitanje kolega policajac odgovorio da je nestao mladić i da se ti ljudi organizuju da ga traže – stoji u tužilačkom spisu.

U vezi s navodima je da je 17. na 18. marta 2018. godine učestvovao u "otmici i premlaćivanju Davida", u njegovom "odvođenju i premlaćivanju u prostorijama MUP-a RS-a i njegovom daljem mučenju narednih sati i dana, te da je lično ugušio Davida Dragičevića", kao i tvrdnji da je 19. marta napustio Banju Luku, Kremenović je potvrdio da je zaista tog dana napustio grad, ali zbog policijske akcije koju je MUP realizovao na području Srebrenice i Bratunca.

Naveo je da se nakon obavljenih službenih zadataka odmah vratio u Banju Luku zajedno sa drugim policajcima koji su učestvovali u akciji, kao i osumnjičenim koji je uhapšen.

Kremenović je tužiocima izjavio i da su nakon tadašnjih napisa da je on "neposredno lišio života Davida Dragičevića", ugroženi njegova lična i sigurnost njegove porodice.

-Ističe da nema nikakve veze sa nestankom i smrću Davida Dragičevića, te da su njegova saznanja isključivo u vezi sa službenim radnjama koje je preduzimao u ovom predmetu - stoji u spisu Tužilaštva RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.