open-navfaktor-logo
search
Sumnjive finansije
Šta se događa u vrhu Katoličke crkve: Pravosuđe u tajnoj akciji u Vatikanu zaplijenilo brojne dokumente
Zapljenu koja je provedena u utorak naredili su glavni tužilac vatikanskog suda Gian Piero Milan i njegov pomoćnik Alessandro Diddi koji su prethodno obavijestili čelnike ustanova u kojima je izvršen pretres
02.10.2019. u 10:47
get url
text

Pravosuđe Svete Stolice u utorak je zaplijenilo "dokumente i elektroničke uređaje" u uredima državnog sekreterijata i Ureda za finansijsko informiranje (finansijska policija), saopćila je Sveta Stolica.

Zapljena se događa nakon dojava upućenih početkom ljeta u vezi s "prošlim finansijskim operacijama", navodi se u saopćenju, u kojem se ne otkriva o kakvim je tačno operacijama riječ.

Državni sekreterijat, tijelo vlasti Katoličke crkve, usko sarađuje s papom Franjom.

Ured za finansijsko informiranje (AIF) koji ima sjedište nedaleko od rezidencije pape Franje, jedno je od tijela za suzbijanje pranja novca koje je nastojalo obračunati se s mutnim operacijama papinske banke (IOR) koja je prije bila upletena u skandale.

Zapljenu koja je provedena u utorak naredili su glavni tužilac vatikanskog suda Gian Piero Milan i njegov pomoćnik Alessandro Diddi koji su prethodno obavijestili čelnike ustanova u kojima je izvršen pretres.

Dojave su sudu prenijeli vatikanska banka i Ured glavnog revizora zadužen za računovodstvenu i finansijsku kontrolu vatikanskih računa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.