open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke ICJ-a
State Department: SAD ostaje pri stavu da su optužbe za genocid protiv Izraela neosnovane
Glasnogovornik američkog State Departmenta izjavio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) ostaju pri svom stavu da su optužbe za genocid protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde neosnovane.
26.01.2024. u 22:03
get url
text

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da SAD priznaju "bitnu ulogu ICJ-a u mirnom rješavanju sporova", ističući da je Bidenova administracija "dosljedno jasno stavljala do znanja da Izrael mora poduzeti sve moguće korake kako bi minimizirao štetu civilima, povećao protok humanitarne pomoć i pozabaviti se dehumanizirajućom retorikom".

- I dalje vjerujemo da su optužbe o genocidu neosnovane i napominjemo da sud u svojoj presudi nije iznio zaključak o genocidu niti pozvao na prekid vatre i da je pozvao na bezuslovno, trenutno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas - rekao je glasnogovornik u pisanom odgovoru za agenciju Anadolija.

Dodao je da je presuda suda također u skladu s "našim stavom da Izrael ima pravo poduzeti mjere kako bi osigurao da se teroristički napadi od 7. oktobra ne mogu ponoviti".

Navodi se da će SAD nastavit pratiti sudski postupak kako se slučaj bude odvijao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.