open-navfaktor-logo
search
Priprema se gala svečanost
Sto najvećih firmi u BiH ima prihode blizu 100 milijardi maraka
Ovogodišnji, 36. po redu, projekt 100 najvećih u BiH i regionu, koji tradicionalno realiziraju Poslovne novine, u saradnji s analitičkim partnerom Bonitetnom agencijom LRC BIS, u središtu pažnje stavlja poslovne uspjehe više od 1.700 kompanija, koje će biti rangirane prema različitim kriterijima i predstavljene kroz projekt, staknuto je u Sarajevu na press konferenciji povodom početka kampanje "100 najvećih u BiH".
05.07.2023. u 14:03
get url
text
100 najvećih
100 najvećih

Projekt "100 najvećih", kako je istaknuto, nastavlja isticati najbolje primjere poslovanja kroz promociju promoviranja uspješnih. Na taj način daju doprinos razvoju i jačanju pozitivne poslovne klime kroz promociju pozitivne prakse, najvećih i najprofitabilnijih kompanija, kao i najvećih poslodavaca.

Na press konferenciji je istaknuto da je ovo uvod u kampanju čije će finale biti gala svečanost koja će se održati 21. septembra, kada će najuspješnijim, u različitim kategorijama, biti uručena priznanja. Istoga dana će se na jednom mjestu okupiti više od 450 regionalnih lidera, koji će imati priliku učestvovati i razmijeniti mišljenja i iskustva na konferenciji "Green Revolution".  

Direktor Poslovnih novina Emil Kučuković rekao je da su analizirali više od 38.000 kompanija koje su predale završne finansijske izvještaje. Ukupni prihod svih kompanija približio se broju od 100 milijardi maraka, a ove godine oko 700 kompanija rangirano je u kategorijama u projektu.  

Alena Ahmetspahić-Fočo, project directorica Poslovnih novina naglasila je da će regionalni ekonomski događaj "100 najvećih" obilježit će i konferencija pod nazivom "Green Revolution" koja će okupiti vodeće stručnjake iz područja obnovljivih izvora energije, očuvanja okoliša i e-mobilnosti.

- Od 38.000 računa koje je obradila agencija LRC izdvojila je 690 koja su ušla po različitim kriterijima na rang listu top 100. Tih 690 kompanija ostvarila je 48 milijardi KM prihoda što je više za nekih 27 posto nego proteklih godina. Tih 690 rangiranih kompanija ostvarilo je ukupno 3,3 milijarde KM dobiti što je 20 posto više nego godinu dana ranije. Zapošljavaju više od 150.000 radnika i tu je zabilježeno povećanje od sedam posto - navela je Ahmetspahić-Fočo.

Dodala je da nastavljaju i sa projektom Gradovi, općine i biznis i rangiraju 140 lokalnih zajednica po tvrtkama koje posluju u njima.

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) je dugogodišnji partner projekta, a predsjednik VTK BiH Zdravko Marinković rekao je da je 2022. godinu za koju se dodjeljuju priznanja, bila veoma turbulentna godina, opterećena visokom inflacijom, pokidanim lancima vrijednosti, nedostatkom pojedinih repromaterijala što je utjecalo i na izvoz iz BiH.   

- Prošle godine privreda je uspjela izvoziti na razini prethodnih godina i da ga u jednom dijelu unaprijedi. Takvom bilansu doprinio je i nominirani broj kompanija od 690 koji bilježe impozantne rezultate. To je oko 60 posto ukupnog izvoza BiH u prošloj godini - naveo je Marinković.  

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović istaknuo je značaj ovakvih manifestacija za poslovnu zajednicu, dodajući da su podaci i analize iz projekta "100 najvećih" korisni i za rad tog ministarstva u cilju konkretne podrške privredi.

Direktor Službe logistike u EuroExpress Brza pošta Nenad Šehovac kazao je da ova firma tradicionalno podržava ovu manifestaciju dodajući da su ostvarili dobru komunikaciju i kontakte s drugim privrednicima. Naglasio je da firma konkretnim aktivnostima podržava prijelaz na obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine.

Električna vozila, prema riječima brend menadžera marke Porsche at Porsche BH Armina Mulovića, nisu budućnost, nego sadašnjost i neophodno je u autoindustriji dosta raditi na infrastrukturi. 

- U tom smislu konferencija "Green Revolution" bit će prilika da vodeći privrednici, vlasnici i direktori kompanija, stručnjaci iz područja obnovljivih izvora energije, očuvanja okoliša i e-mobilnosti razgovaraju o važnim pitanjima o održivom razvoju, prelasku na obnovljive izvore energije i promicanju zelenog načina života - kazao je Mulović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.