open-navfaktor-logo
search
Zaustavljena ruska ofanziva
Stoltenberg: Podrška NATO-a čini ogromnu prevagu u ratu u Ukrajini
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da podrška NATO-a Ukrajini čini ogromnu razliku jer vojska te zemlje napreduje u povratku svoje teritorije koja je privremeno bila pod kontrolom ruskih snaga.
09.09.2022. u 19:16
get url
text

- Rat u Ukrajini ulazi u kritičnu fazu jer su ukrajinske snage uspjele da zaustave rusku ofanzivu u regionu Donbasa i povrate teritoriju na jugu i istoku zemlje - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

Stoltenberg je upozorio da Ukrajina i NATO moraju biti spremni na duge staze te je pozvao saveznike da nastave pružati podršku Ukrajini jer je vidljivo da upravo to čini ogromnu razliku na terenu.

- Ako Ukrajina prestane da se bori, prestat će postojati kao nezavisna nacija, tako da moramo ostati na tom kursu za dobro Ukrajine i svih nas - rekao je Stoltenberg.

Ministar vanjskih poslova SAD-a Blinken je na toj konferenciji rekao da je apsolutno uvjeren da će Ukrajina pobijediti u ratu jer se ljudi bore za svoju domovinu i za svoju budućnost.

On je kazao da je tokom posjete Kijevu u četvrtak obavijestio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će SAD pružiti dodatnih 2,8 milijardi dolara sigurnosne pomoći njegovoj zemlji i njenim susjedima, uključujući novu vojnu pomoć Ukrajini od 675 miliona dolara.

Kao dio šireg odgovora na agresiju Rusije na Ukrajinu, čelnici NATO-a su se u junu dogovorili o najvećoj reviziji NATO-ove kolektivne odbrane i odvraćanja od Hladnog rata.

Reforme uključuju novi model raspoređivanja sa namjenskim snagama unaprijed raspoređenim za odbranu određenih zemalja NATO-a, 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti i više unaprijed postavljene opreme i zaliha oružja na istočnim krilima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.