open-navfaktor-logo
search
Visoki zvaničnik
Stoltenbergov saradnik šokirao prijedlogom: "Ukrajina bi mogla u NATO ako se odrekne teritorije"
Ukrajina bi se mogla pridružiti NATO-u ako pristane ustupiti teritorije koje odbija priznati kao dio Rusije, rekao je u utorak Stian Jensen, direktor privatnog ureda glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.
15.08.2023. u 21:12
get url
text

- Mislim da bi rješenje moglo biti da se Ukrajina odrekne teritorija i zauzvrat dobije članstvo u NATO-u. U isto vrijeme, Ukrajina mora sama odlučiti kada i pod kojim uvjetima želi pregovarati - citirao je Jensena list Verdens Gang.

Na pitanje misli li da bi Ukrajina trebala ustupiti svoje teritorije kako bi postigla mir s Rusijom i pridružila se NATO-u u budućnosti, Jensen je rekao da se o poslijeratnom statusu Ukrajine već pregovara i da je već pokrenuto pitanje ustupanja teritorija Rusiji.

- Ne kažem da bi se to trebalo dogoditi. Ali ovo bi moglo biti moguće rješenje - objasnio je Jensen.

- Uvijek smo dodavali da savez, baš kao i Ukrajina, ne pregovara o teritorijima - kazao je Oleg Nikolenko, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, u izjavi u utorak poslijepodne i dodao:

- Izjave da Ukrajina može postati članica NATO-a u zamjenu za odustajanje od nekih ukrajinskih teritorija potpuno su neprihvatljive - napisao je Nikolenko na svojoj Facebook stranici.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin rekao je ranije za TASS da rješenje sukoba zahtijeva potvrdu temelja ukrajinskog suvereniteta - njen neutralni, vanblokovski i nenuklearni status.

Osim toga, po njegovim riječima, potrebno je "prepoznati nove teritorijalne realnosti, osigurati demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, prava njenih građana koji govore ruski i nacionalnih manjina u skladu s međunarodnim pravom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.