open-navfaktor-logo
search
Afganistan
Strah vlada Kabulom: Stanovništvo hvata posljednje letove, na aerodromu poginulo pet osoba
Nakon prodora talibanske vojske u glavni grad Kabul, Afganistanska vlada je pala, a predsjednik Ashraf Ghani pobjegao je u Uzbekistan. Bivši predsjednik Hamid Karzai nudi se da vodi tranziciju vlasti s talibanima.    
16.08.2021. u 11:25
get url
text

Jedan od najviših talibanskih zvaničnika izjavio je da je brza pobjeda pokreta nad afganistanskom vladom "podvig bez premca", pozdravljajući mogućnost ponovne vladavine Afganistanom 20 godina nakon početka američke intervencije. 

U kratkoj video izjavi objavljenoj u nedjelju kasno, mula Abdul Ghani Baradar, šef političkog ureda Talibana i njegov suosnivač, rekao je da je "neočekivana pobjeda", u kojoj su svi veliki gradovi u zemlji pali u roku od jedne sedmice, brza i bez presedana.

- Nismo očekivali da ćemo uspjeti na ovaj način, ali Bog je bio na našoj strani - rekao je Baradar. 

Zanimljivo, šef političkog ureda talibana Baradar pušten je iz pakistanskog zatvora prije tri godine i to na zahtjev SAD-a.

Stanovnici u Kabulu izvještavaju o sporadičnoj pucnjavi na području međunarodnog aerodroma Hamid Karzai, glavnog mjesta evakuacije iz Afganistana, jer su diplomate, humanitarni radnici i drugi nastavili evakuaciju nakon ulaska talibana u Kabul. 

Predsjednik SAD-a Joe Biden ranije je odobrio da dodatnih 1.000 američkih vojnika bude raspoređeno na aerodrom radi osiguranja objekta usred evakuacije diplomatskog osoblja SAD-a, kao i afganistanskih državljana koji traže status izbjeglice u Washingtonu.

 

Komercijalni letovi iz Kabula su otkazani nakon haotičnih situacija na aerodromu gdje nekoliko hiljada ljudi traži izlaz iz države nakon što su talibani ponovo preuzeli Afganistan.

- Ovo je naš aerodrom, ali vidimo kako se diplomate evakuiraju, a mi ostajemo u potpunoj nesigurnosti - navodi Rakhshanda Jilali za Reuters sa aerodroma.

Vođe talibana tvrde da su svojim borcima dali instrukcije da se suzdrže od nasilja i ponude siguran prolaz svima koji žele napustiti Kabul. 

Kako javlja Anadolija, na aerodromu je poginulo pet osoba. Nije poznato da li su žrtve poginule u pucnjavi koju su otvorili američki vojnici ili u stampedu.

Naeem, glasnogovornik talibana, rekao je da nije na meti nijedno diplomatsko tijelo niti bilo koje njegovo sjedište.

Mnoge aviokompanije su saopćile da izbjegavaju vazdušni prostor Afganistana.

NATO je u nedjelju objavio da i dalje podržava napore za postizanje političkog rješenja, koje je opisao kao "hitnije nego ikad".

NATO trupe povukle su se iz Afganistana nakon odluke američkog predsjednika Joea Bidena da se povuče iz zemlje, otvarajući put povratku talibana. 

U međuvremenu su ukupno 64 zemlje kasno u nedjelju potpisale zajedničku izjavu u kojoj se poziva na siguran i uredan odlazak svih koji žele napustiti Afganistan nakon talibanske ofanzive. Među državama potpisnicama zajedničke izjave, između ostalih, su Kanada, Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

 

U srijedu je  turski  predsjednik Recep Tayyip Erdogan ostavio otvorena vrata za mogući sastanak sa zvaničnim talibanskim liderom, kojeg nije imenovao, radi razgovora o situaciji u vezi s međunarodnim aerodromom Kabul, koji Ankara želi nastaviti štititi.

Washington je uložio milijarde dolara u četiri američke administracije u snage afganistanske vlade, dajući im prednosti u odnosu na talibane, ali oni i dalje nisu bili u stanju odbraniti zemlju usprkos napretku grupe, rekao je to državni sekretar Blinken za CNN.

- Priznajem da talibani kontrolišu Afganistan i ne morate biti doktor političkih nauka da bu znali u kojoj smo poziciji. Nećemo se vraćati u Afganistan zbog borbe s talibanima - izjavio je to britanski ministar odbrane Ben Wallace..

SAD uputile su zahtjeve brojnim zemljama gdje traže da prihvate političke izbjeglice iz Afganistana. Albanija je to prva učinila, te je Edi Rama izrazio spremnost za prihvatanje izbjeglica.

Podsjetimo,  Talibani su počeli ofanzivu u maju, kada je američki predsjednik Joe Biden potvrdio odlazak posljednjih stranih snaga iz zemlje, 20 godina nakon intervencije u kojoj je srušena talibanska vlast zbog odbijanja da preda Osamu bin Ladena, vođu terorističke organizacije Al-Kaida.

Amerika je još za vrijeme vladavine Donalda Trumpa najavila povlačenje svojih trupa iz Afganistana, a aktuelni predsjednik Joe Biden to je realizirao. Takva odluka naišla na negodovanje afganistanskih zvaničnika, ali i pojedinih američkih saveznika poput Velike Britanije.

Već u maju, samo mjesec od službene odluke o povlačenju američkih trupa, talibani su napali i osvojili vojnu bazu u jugoistočnom dijelu zemlje, tačnije regiju Ghazni, a trebalo im je samo nešto više od tri mjeseca da zauzmu teritoriju cijelog Afganistana te tako preuzmu vodstvo države.

Politički analitičari složni su u tome da nisu očekivali ovako brz prodora talibanskih snaga nakon što su se američke trupe povukle. Pripadnici afganistanske vojske, barem oni koji ne mogu izbjeći van zemlje, masovno se predaju talibanima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.