open-navfaktor-logo
search
Afera maske za Sloveniju
Sud BiH odbio optužnicu protiv Begovića i "Global Prometa", nastavljen postupak protiv Žile
Sud Bosne i Hercegovine odbio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koju je tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao protiv Emira Begovića (1991) i pravnog lica "Global Promet" d.o.o. Gračanica, čiji je direktor i odgovorno lice Emir Begović zbog tzv. Afere maske.
26.01.2022. u 16:15
get url
text

Kako je saopćeno iz kompanije "Global Promet", Begović je oslobođen po svim tačkama optužnice.

VEZANI TEKST - Nabavka nepostojećih maski: Žilo i Begović optuženi da su prevarili Slovence za više od pola miliona maraka

- Sud BiH potvrdio je da su neosnovane optužbe kojima se Begović teretio da je u vrijeme trajanja pandemije virusa korona, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi pravnom licu koja zastupa doveo i održavao u zabludi direktora pravnog lica "Labena" d.o.o. Ljubljana pri sklapanju i realizaciji kupoprodajnih ugovora o isporuci troslojnih medicinskih/hirurških maski, ukupne količine 3.850.000 komada, te na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od 300.000 eura, a na štetu pravnog lica "Labena" d.o.o. Republika Slovenija. Napominjemo da je za navedene optužbe nastavljen postupak protiv Seada Žile da je počinio krivično djelo pranje novca i krivično djelo prevara u privrednom poslovanju kao i pravno lice "Windsor Group" d.o.o. Zavidovići koje zastupa za ista krivična djela. Navode optužbe Tužilaštvo je dokazivalo pozivanjem 14 svjedoka, među kojima i strane državljane, pozivanjem stručnih vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala - naveli su iz "Global Prometa".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.