open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Sudija optužen za malverzacije pri prodaji nekretnina negira krivnju
Nebojša Pejović, sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci koji je optužen za krivična djela povreda zakona od sudije ili javnog tužioca i trgovina utjecajem, izjasnio se danas u Okružnom sudu Banja Luka da nije kriv.
27.09.2021. u 13:15
get url
text

Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv Pejovića , koja ga tereti da je 31. decembra 2019. godine, postupajući kao sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci, u izvršnom postupku pred tim sudom bio na ročištu radi prodaje nekretnina - četiri stana u Banjoj Luci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u mjestu Ivanjska.

U namjeri da ponuđaču advokatu S. V. pribavi imovinsku korist, spriječio je ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju sa obrazloženjem da nisu uplatili osiguranje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznos od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

- Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postpku, ne dozovoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača. Utvrdio je da samo ponuđač advokat S. V. ispunjava uvjete za učešće na nadmetanju. Nakon što je prihvatio punuđeni ukupni iznos, osumnjičeni je donio nezakonitu odluku - zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za iznos od 283.400 KM odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utječući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nepokretnosti - navodi se u optužnici.

Optužnica osumnjičenog tereti i da je od oštećenog S. H. zatražio, te 21. aprila 2021. godine i primio novčani iznos od 1.000 eura, kako bi koristeći svoj utjecaj sudije, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjoj Luci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.