open-navfaktor-logo
search
Britanski premijer
Sunak: Poduzet ćemo mjere protiv onih koji ugrožavaju suverenitet BiH
Britanski premijer Rishi Sunak poručuje svima koji budu ugrožavali suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine da ih sljeduju mjere. 
04.07.2023. u 17:57
get url
text

Sunak je ovo kazao tokom sjednice Komiteta za vezu britanskog parlamenta, a kojeg čine predsjednici svih parlamentarnih komiteta, i koji redovno ispituje premijera o radu vlade i njenim mjerama. Britanski premijer je pored BiH govorio i o Kosovu kao dio odgovora na pitanje predsjedavajuće Komiteta za vanjske poslove Alicie Kearns.

 - Prva stvar koju treba reći je da mi, Vlada u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i nastaviti ćemo poduzeti mjere protiv onih koji to ugrožavaju. Posebno smo zabrinuti, posebno sam zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova, sa čim ćete biti upoznati. Zaista osuđujemo ničim izazvane napade demonstranata na osoblje KFOR-a. Ministar vanjskih poslova je već rekao premijerima Kosova i Srbije da lideri u Beogradu i Prištini imaju odgovornost da smanje tenzije i spriječe dalje nasilje. Naše je gledište da moramo pronaći put natrag u dijalog koji vodi EU. Glede EUFOR-a, smatramo da je ključan za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. Naše neučešće ne odražava važnost operacije za mir i stabilnost u regionu. I nastavit ćemo da istražujemo mogućnosti za proširenje saradnje sa misijom - kazao je britanski premijer.

Sunak je također komentarisao i stanje u Ukrajini pa je kazao kako će se o različitim modelima sigurnosnih garancija razgovarati na samitu u Viljnusu iduće sedmice. O članstvu Ukrajine u NATO nije želio govoriti, kao ni drugi zapadni lideri, napominjući da će se o tome govoriti kada završi rat.

- Mislim da smo, kao što svi znaju, dali 2,3 milijarde funti vojne podrške Ukrajini ove godine, što odgovara onome što smo dali prošle godine, što nas, vjerujem, stavlja na drugo mjesto nakon Amerikanaca. Ali mislim da je to ne samo kvantna podrška, nego i vrsta podrške u kojoj smo stalno bili ispred u vrsti sposobnosti koje pružamo Ukrajincima i obučavamo ih. Vidjeli ste to sa glavnim borbenim tenkovima, koje smo prvi najavili da ćemo ih obezbijediti zapravo. Aonda i nedavno oružje dugog dometa Storm Shadow koje ima koristan utjecaj na trenutno stanje sukoba i nastavit ćemo to činiti. Prioriteti ostaju u mogućnosti da se Ukrajincima pruži podrška koja im je potrebna - poručio je Sunak.

Samit u Viljnusu je trebao biti i samit na kojem se trebao birati i novi generalni sekretar NATO-a, jedan od glavnih kandidata bio je britanski ministar odbrane Ben Wallace međutim saveznici su odlučili produžiti mandat aktuelnom generalnom sekretaru Stoltenbergu. Tako da Sunaku sada ostaje da pokuša iduće godine osigurati čelno mjesto u NATO-u za britanskog kandidata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.