open-navfaktor-logo
search
Povećanje cijena
Suša pravi probleme poljoprivredi u BiH: Ugrožena proizvodnja, povećat će se uvoz nekvalitetne hrane
Paklena vrućina i suša u Bosni i Hercegovini imat će negativne posljedice na poljoprivrednu proizvodnju u Bosni i Hercegovini.
24.06.2021. u 14:26
get url
text

- Sada je na udaru pšenica. Procjene su da će prinos u BiH biti umanjen za najmanje 30 posto. I ječam je pretrpio ovaj tako da kažem toplotni udar i neće biti očekivanog kvaliteta - kaže Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH i predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

I druge poljoprivredne kulture su na udaru.

- Kukuruz može izdržati pod ovakvim vremenskim uvjetima sedam dana, najviše deset. Ne bude li kiše, skoro ništa nećemo imati od njega. Imamo problem i sa šljivom - ističe Bakajlić.

Uoči sjetve očekivali su da urod ove godine bude rekordan. No, tim planovima ispriječila se snaga prirode.

- Nadali smo se najboljem, a sada živimo i radimo u Semberiji, kao najvećoj žitnici u BiH, u neizvjesnosti. Nikada nismo imali skuplju sjetvu, jer je pandemija koronavirusa utjecala na poskupljenje sjemena, đubriva i svega onoga što je neophodno za sjetvu - naglašava Bakajlić.

Naš sagovornik smatra da bi ova suša mogla najesen imati dvostruke negativne posljedice za stanovništvo u BiH.

- Osim što je za očekivati da dođe do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, BiH će se suočiti s još jednim problemom. U nedostatku domaće, zdrave hrane doći će do povećanja uvoza. Naši građani trebaju da znaju da su uvozni proizvodi znatno nižeg kvaliteta, nama stiže otpad iz inostranstva - poručuje Bakajlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.