open-navfaktor-logo
search
Fenomen u NSRS-u
Svaki deseti zastupnik promijenio stranački dres
Poslovnik NSRS-a je praktično kršen tokom cijelog mandata ponašanjem zastupnika na sjednicama
24.09.2018. u 12:01
get url
text

Centri civilinih inicijativa predstavili su danas u Banjoj Luci izvještaj o monitorignu rada Vlade RS-a i Narodne skupštine RS-a, a generalna ocjena je da je aktuelni mandat prošao u atmosferi političke nestabilnosit i stalnih sukoba između vlasti i opozicije. Podsjetili su da je korijen bio u načinu na koji je formirana Vlada na čelu sa Željkom Cvijanović, odnosno političkoj korupciji poznatoj kao afera "dva papka".

Ono što je posebno bilo karakteristično za aktuelni mandat od 2014. do 2018. godine jeste pojava svojevrsnog fenomena promjene stranačkih dresova zastupnika, a što je bilo praćeno brojnim optužbama o korupciji, iako nikada dokazanim.

- Promjene stranačke pripadnosti u toku mandata, utječući na promjenu snaga pojedinih stranaka i koalicija, značajno su utjecale na političku situaciju u RS-u. Za razliku od perioda nakon izbora 2006. i 2010. godine, kada je to bila rijetka pojava, u aktuelnom mandatu svaki deseti zastupnik je napustio stranku na čijoj listu je ušao u NSRS. Karakteristično je da su ti prelasci bili u vezi s optužbama o korupciji na račun stranaka u vlasti – stoji u analizi CCI-ja.

Prema riječima predstavnika CCI-ja Željka Ninkovića, "preletači" su to pravdali da njihove matične partije nisu ispunile predizborna obećanja.

- Ipak značajan broj njih, nakon napuštanja stranke i uz pomoć skupštinske većine, ostvarivali su benefite, kako za sebe, tako i za svoje nove partije – dodao je Ninković.

On je ocijenio da je diskutabilno da li će to postati praksa, jer ako bi bilo tako, obesmislilo bi izbore.

Govoreći o analizi mandata NSRS-a, Ninković je objasnio da je NSRS bilježila konstantan pad rada i produktivnosti tokom mandatne četiri godine.

- Opća produktivnost je niža nego u prethodnom mandatu, a naročito zabrinjava pad u realizaciji zakona, a 182  usvojena zakona je za čak 72 zakona manje nego u prethodnom mandatu– kazao je Ninković

Kao poseban problem je istaknuto neodržavanje posebnih, tematskih sjednica o najznačajnijim životnim problemima građana i zajednice u cjelini.

- Poslovnik NSRS-a je praktično kršen tokom cijelog mandata ponašanjem zastupnika na sjednicama. Nedostatak međusobnog poštovanja i uvažavanja zastupnika, te u komunikaciji zakonodavne i izvršne vlasti u RS-u, kontinuiran je problem u RS-u – istaknuto je u izvještaju.

Najveći dio bužeta NSRS-a, oko 65 posto, odlazi na plaće.

Naglašeno je i da je u toku mandata zabilježeno nepoštovanje odluka Ustavnog suda BIH, a tim povodom podsjetili su na raspisivanje referenduma.

Kada je u pitanju rad Vlade RS-a, ocijenjeno je da je intezitet rada bio manje-više na nivou prethodnih mandata. Također, istaknuto je da Vlada RS-a nije uspjela da nađe odgovor na ključne probleme građana, a u korijenu većine njih je nezaposlenost i nizak životni standard.

- Krajnje zabrinjava hronična nelikvidnost budžeta i njegova zavisnost o zaduživanju – navedeno je u izvještaju CCI.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.