open-navfaktor-logo
search
Razgovarali s Paludanom
Švedski Asirci ispričali kako su zaustavili spaljivanje Kur'ana u Sodertaljeu
Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), izazvao je pravu pometnju i brojne proteste spaljivanjem svete islamske knjige Kur'ana, ali u jednom malom švedskom gradu Sodertaljeu to nije uspio uraditi nakon intervencije švedskih Asiraca.
25.01.2023. u 10:08
get url
text

U razgovoru za Anadoliju, švedsko-asirski televizijski novinar Dikran Ego ispričao je kako je njegov prijatelj Ozcan Kaldoyo spriječio Paludana da izvede svoj provokativni čin u gradu Sodertaljeu u kojem živi asirska zajednica od oko 40.000 ljudi.

Spaljivanje svete knjige

Podsjećajući na jedan od prethodnih Paludanovih protesta, gdje je spalio primjerke Kur'ana, uključujući i onaj u subotu ispred turske ambasade u Stockholmu, Ego je kazao da je Sodertalje jedino mjesto na kojem krajnje desničarski ekstremista nije uspio da nastavi sa svojim planom spaljivanja svete knjige. Grad Sodertalje ima oko 73.000 stanovnika, a Asirci čine većinu.

- Naravno, nisu mu prijetili. Upustili su se u razgovor s njim. Ozcan mu je rekao: 'Hvališ se tolerancijom i pluralizmom, poštovanjem prema ljudima, tvrdiš da nemaš predrasude prema vjerama, ali kako ćeš nam to dokazati? Ako ste zaista iskreni u svojim riječima, nemojte spaljivati Kur'an danas i vidjet ćemo vašu iskrenost.' Bio je nekako satjeran u ćošak i rekao 'Uredu, neću ga spaliti ovdje', a zatim je napustio to mjesto - naveo je Ego.

Slučaj, koji se dogodio tokom ljeta, prenošen je uživo na društvenim mrežama. Na snimku se vidi kako Ozcan razgovara sa njim dugo prije nego što je Paludan napustio mjesto događaja.

Najveća asirska zajednica u Evropi

Grad Sodertalje poznat je po tome što je dom najveće asirske zajednice u Evropi. Članovi zajednice rekli su da su uvijek iskazivali solidarnost sa muslimanima kada god bi bili meta ekstremista.

Ego je kazao da vjeruje da je Vlada bila iskrena u svojim osudama Paludanovih postupaka. Istakao je da je granica zakona o slobodi izražavanja postavljena veoma visoko u toj skandinavskoj zemlji i da to važi i za kršćane.

U incidentu koji se dogodio prije 15 godina, prisjetio se Ego, Isus Krist je prikazan kao homoseksualac na umjetničkoj izložbi koja je održana u crkvi. Iako su mnogi bili uznemireni i organizovali protest kako bi to osudili, ništa nisu mogli učiniti.

- Kada takva sloboda izražavanja dozvoljava da se Isus Krist prikazuje kao homoseksualna osoba, ne može se učiniti ništa oko pitanja spaljivanja primjerka Kur'ana jer su zakoni osmišljeni na taj način - dodao je Ego.

Asirci su autohtono stanovništvo sjevernog Iraka, sjeverozapadnog Irana, jugoistočne Turske i istočne Sirije. Danas u svijetu ima oko pet miliona Asiraca koji govore aramejski jezik. Asirci su prema vjerskom opredjeljenju uglavnom kršćani.

Zločin iz mržnje

Kritičari švedske Vlade ističu da bi takve provokativne zločine iz mržnje vlasti lako mogle spriječiti da su htjele.

Prije nešto više od godinu dana, Paludan je počeo izvoditi svoje performanse spaljivanja Kur'ana u Švedskoj tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, izazvavši velike nerede u zemlji kada su mnogi izašli na ulice protestujući zbog odluke švedskih vlasti da dozvole takav čin.

Švedska policija je u to vrijeme navela da više neće dozvoliti spaljivanje Kur'ana jer je društvena šteta previsoka. Ali Paludanu je ipak dozvoljeno da izvede isti čin ispred turske ambasade u Stockholmu prošlog vikenda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.