open-navfaktor-logo
search
Internet pod prismotrom
Šverc cigareta, duhana i aroma za nargile u BiH širi se i u virtuelnom svijetu
Šverc cigareta u Bosni i Hercegovini širi se i u virtuelnom svijetu. Cigarete se mogu naručiti na društvenim mrežama i to je izazvalo pažnju Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).
30.03.2022. u 08:59
get url
text

- Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH prate internet-stranice na kojima se vrši prodaja ilegalno proizvedenih duhanskih prerađevina. S tim u vezi, napominjemo da nije bilo zapljena duhana i duhanskih prerađevina koje se prodaju putem interneta, ali se prate ovi kao i svi drugi (novi) modaliteti nezakonitog prometa akcizne i druge robe putem različitih društvenih mreža – odgovorili su za Faktor iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Od 2018. do 2021. godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH privremeno je oduzela cigareta, rezanog duhana i aroma za nargilu u vrijednosti od 5 miliona 303.412 maraka.

U januaru 2022. godine oduzeli su cigareta, rezanog i duhana u listu te aroma za nargile u vrijednosti 258.232 marke.

U tabeli ispod možete vidjeti koliko se po godinama oduzimalo ove akcizne robe. Bez obzira na povećanje zapljene ilegalnih cigareta i duhana, na ulicama i pijacama širom BiH i dalje se prodaju ilegalne cigarete i duhan, a dodatnu štetu ovih proizvoda predstavlja i ilegalna prodaja u online sferi.

Crno tržište cigareta i duhana u Bosni i Hercegovini nastalo je zbog visokih akciza koje nameće država od 2009. godine. Rješenja treba tražiti u mjerama koje će dovesti do smanjenja poreznog opterećenja na legalnu prodaju duhana, kako bi se razlika između cijene legalnog i ilegalnog duhana smanjila, što će prirodno smanjiti potražnju za ilegalnim duhanom, ali i dovesti do bolje naplate prihoda države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.