open-navfaktor-logo
search
Organizirani kriminal
Švercom duhana i aroma za nargile, uz pomoć korumpiranih carinika, "zaradili" više od pola miliona KM
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Mileta Ilića (1995) iz Bijeljine, Zorana Jovanovića (1973) iz Bosanskog Šamca, te dvojice carinika zaposlenih u Carinskoj ispostavi Bosanski Šamac, Špire Subotića (1958) i Ahmeda Beširevića (1983).
05.07.2021. u 09:57
get url
text

Prema optužnici, Ilić i Jovanović se terete da su pristupili organiziranoj grupi ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa preduzećima sa sjedištem u Beogradu, te postali dio organizirane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju akciznih duhanskih proizvoda (duhan za vodenu lulu i arome za nargile), koje spadaju u akcizne proizvode.

VEZANI TEKST - Detalji akcije "Šiša": Uz pomoć korumpiranih carinika iz Emirata uvozili duhan za nargilu, bez plaćanja akciza

Iako svjesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode, vršili krijumčarenje velikih količina duhanskih prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, gdje su duhanske prerađevine nezakonito stavljali u promet.

U optužnici se navodi da je optuženi Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je optuženi Jovanović prevozio robu, te angažirao vozače, kao i organizirao carinske radnike CI Bosanski Šamac. Carinici su, prema optužnici za primanje dara ili drugog oblika koristi, vršili propuštanje vozila bez carinskog  pregleda, nakon čega su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica.

Time je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od 608.503, 40 KM.

- Optuženi se terete da su počinili krivična djela organiziranje grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe, krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, davanje dara i drugih oblika koristi, primanje dara i drugih oblika koristi, te zloupotreba službenog položaja ili ovlasti. Navode optužbe tužiilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetaka materijalnih dokaza - naveli su iz Tužilaštva Bih.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.