open-navfaktor-logo
search
Po odluci tužioca
Svi privedeni u akciji "Vizionar", osim Abdulaha Skake, pušteni na slobodu
Nakon kriminalističke obrade u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo, po odluci postupajućeg tužioca, svi privedeni u današnjoj akciji "Vizionar" pušteni su na slobodu, osim uhapšenog bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, potvrđeno je Faktoru iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. 
23.05.2023. u 21:38
get url
text

VEZANI TEKST - Uhapšen Abdulah Skaka

- Osumnjičeni A. S. (1983) bit će predat u nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevo - kazala je glasnogovornica Uprave policije MUP-a KS Mersiha Novalić za Faktor.

Ranije je iz MUP-a Kantona Sarajevo i Tužilaštva KS, uz navođenje inicijala osumnjičenog, saopćeno da je Skaka uhapšen zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Kako je potvrđeno za Faktor, Tužilaštvo KS bivšeg gradonačelnika Sarajeva tereti za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji.

Bivši gradonačelnik Abdulah Skaka osumnjičen je i da je davao budžetski novac udruženjima i firmama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice i članovi porodice njegovih savjetnika, te je taj novac trošen nenamjenski.

Tereti se i za fingiranje određenih izvještaja, kao i da je nezakonito odobrio sredstva Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo (RS), gdje se, između ostalih, nalazi i njegova vikendica.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, kako je saopćio njegov Kabinet, pokrenuo je proceduru Skakine smjene s mjesta ambasadora BiH u Kataru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.