open-navfaktor-logo
search
Naučna studija
Švicarski poljoprivrednici zakopavaju gaće u zemlju, šta mislite zašto
Širom Švicarske poljoprivrednici i vlasnici bašta, u sklopu naučne studije o kvaliteti zemljišta, zakopavat će bijeli pamučni donji veš.
13.04.2021. u 10:41
get url
text

Biolog Marcel van der Heyden ima za cilj povećanje poljoprivrednih prinosa, ne samo vještačkim đubrivima, pesticidima i GMO tehnologijom, već i gljivicama i drugim mikroorganizmima. Zato je pribjegao manje konvencionalnim metodama i pozvao švicarske poljoprivrednike da u sklopu istraživanja u zemlju zakopavaju pamučne gaće.

Decenijama je poznato da mikorizne gljive mogu biti korisne u poljoprivredi – barem u teoriji. U praksi niko zaista nije proučavao efekat ove simbioze biljaka i gljiva. Ali kako Van der Heyden navodi, do sada su čak i giganti agrotehnologije poput Syngenta prepoznali potencijal ovih pojačivača prirodnog rasta i sve više koriste mikorizu.

Van der Heyden je, međutim, otišao korak dalje. On i njegov tim uspjeli su da nagovore dobar dio švicarskih poljoprivrednika da se uključe u istraživanje. U kratkom periodu, biolozi su dobili na raspolaganje 60 eksperimentalnih parcela za rad, svaka veličine 200 kvadratnih metara u raznim kantonima, kako bi dobili što precizniji uvid u raznolikost stanja tla.

Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji su se prijavili za učešće u ovom istraživanju šalje dvoje pamučnih gaća, a njihov zadatak je da ih zakopaju u svojoj bašti ili na njivi. Poslije određenog vremena gaće treba iskopati da bi se ispitalo u kakvom su stanju, što će biti pokazatelj u kolikoj su mjeri mikroorganizmi iz zemljišta uspjeli da razgrade pamučni materijal od koga su izrađene.

Jedne gaće bit će iskopane i fotografisane poslije mjesec dana, a druge poslije dva mjeseca. Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana. Što je zemljište zdravije, veš će imati više rupa.

- To će biti pokazatelj kakvoće zemljišta - tvrdi rukovodilac projekta Marcel van der Heyden.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.