open-navfaktor-logo
search
Femicid
Svirepa ubistva koja su potresla BiH: One nisu samo statistika, Emira, Nizama, Halida, Kada, Snežana, Irma, Darinka...
Od 2015. godine u Bosni i Hercegovini je prema statističkim podacima ubijeno 56 žena. Tokom 2021. i 2022. godine počinjeno je 19 ubistava koja mogu da se kvalifikuju kao femicid.
14.11.2023. u 13:54
get url
text

Najvećem broju ubistava prethodilo je dugotrajno nasilje koje nije bilo prijavljivano ili je bilo prijavljivano, ali je izostala adekvatna reakcija institucija.

Crna statistika kaže da čak 80 posto zlostavljanih žena nikada ne prijavi nasilnika, jer ne vjeruje u sistem zaštite.

VEZANI TEKST - Ubica žene u Sarajevu ima bogat krivični dosje, sinoć prijetio da će se ubiti, u 2022. izrečena mu zabrana prilaska žrtvi

2023. godina

U Sarajevu je jučer 34-godišnji Anel Bećirović ubio svoju bivšu nevječanu suprugu 31-godišnju Emiru Maslan. Bećirović je nedavno izašao iz pritvora gdje se nalazio po prijavi ubijene žene za nasilje u porodici. Za to djelo je i osuđen, po sporazumu o priznanju krivnje, na šest mjeseci zatvora.

7. maj - U Krojčici kod Tuzle Muharem Subašić sjekirom je ubio suprugu Kadu.

11. august - U Gradačcu je Nermin Sulejmanović ubio bivšu nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, oca i sina Đengiza i Denisa Ondera, i ranio tri osobe. Nakon toga izvršio je samoubistvo.  

20. august - U Podgajevima kod Živinica Mevludin Aljić (1965) je ubio nevjenčanu suprugu Tahiru Čamdžić (1971), a nakon toga počinio samoubistvo.

21. august - U Bijeljini je D. S. u svom stanu nožem nanio više ubodnih rana svojoj dugogodišnjoj djevojci M.V. Nakon toga skočio je sa balkona i preminuo u bolnici od zadobijenih povreda. Djevojka je preživjela. Inicijale navodimo iz razloga što nikada zvanično nisu objavljena puna imena u ovom slučaju.

24. septembar - U Zavidovićima je Mersud Halilović (1978) ubio radnicu pekare Aidu Dendić (1990), a onda presudio i sebi.

VEZANI TEKST - Velika ispovijest Nizamine tetke: Zvao je njenu bolesnu majku da sluša kćer kako vrišti i preklinje za svoj i život svog djeteta

2022. godina

13. novembar - Salko Mehmedović u Tuzli je ubio suprugu Miralemu Mehmedović, pa izvršio samoubistvo.

11. oktobar - Enes Odobašić je u Bihaću ubio suprugu Edinu, a dva dana poslije na području Bosanske Krupe počinio je samoubistvo vješanjem.

22. augusta – U naselju Ljepunice kod Tuzle Ilija Josipović (81) ubio je suprugu Janju (76), a potom i sebe.

2021. godina

23. novembar - U Babinoj Rijeci (Zenica) Mirnes Kulačić ubio je bivšu suprugu Halidu, a potom počinio samoubistvo u mjestu Talami.

21. august - u prnjavorskom selu Crkvena, 56-godišnji Zoran Spasojević nožem je zaklao svoju tri godine mlađu suprugu Draganu, a zatim se ubio strujnim udarom.

4. juli - Eldin Hodžić, ispred kuće njenih roditelja u sarajevskom naselju Boljakov Potok, iz pištolja je ubio suprugu Almu Kadić (1987).

14. maj - U naselju Bistrica kod Žepča 50-godišnji Mirsad Bajrić ubio je 44-godišnju suprugu Enisu Bajrić, a onda presudio sebi.

30. maj - U Šipovu Dragan Trkulja (61) sjekirom je ubio suprugu Snežanu (57).

5. februar - U mjestu Gornji Brigovi u Bužimu Aldinu Bratić ubio je njen bivši suprug, a supruga Edina ranio, koji je preminuo od zadobijenih povreda.

VEZANI TEKST - Eldin Hodžić ponovo osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva supruge

2020. godina

5. decembar - Elvir Hajdarević s više hitaca ranio je Jasminu Klico na radnom mjestu u jednoj od firmi u Vogošći. Jasmina je od zadobijenih povreda preminula 12. decembra.

21. septembar – Muharem Garaplija zaklao je u Ilijašu suprugu Sadžidu i pokušao izvršiti samoubistvo

2019. godina

9. novembar – U Gornjem Kotorcu u Istočnoj Ilidži Kenan Bešić ubio je svoju suprugu Senadu Bešić, a potom je presudio i sebi.

5. novembar - Sanelu Trstenu je u naselju Nedžarići hicima iz automatske puške ubio Nedžad Čaušević s kojim je jedno vrijeme bila u vezi. Čaušević je ranio još jednu ženu na obližnjem parkingu, te pobjegao prema Krupcu gdje se raznio bombom.

12. oktobar - U Sarajevu je Edvin Avdić ubio 25-godišnju Sumejju Dedović s kojom je bio u vezi.

17. septembar - Irmu Forić, dugogodišnju uposlenicu u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine u Sarajevu je ubio nevjenčani suprug Senad Basarić.

11. juli – U hotelu "Alem" u Sarajevu Husein Mutapčić ubio je Dinku Tredici s kojim je navodno bila u vezi, Mutapčić je bio gost, a ubijena Dinka radila kao recepcionerka hotela.

2. juli - Slaviša Ratković (52) iz Trebinja ubio je suprugu Ljiljanu Ratković (51), iz pištolja, a zatim i sebi pucao u glavu.

2018. godina

15. novembar - U Pelagićevu je Nikola Pelagić (58) izrešetao suprugu Darinku (54) sa pet hitaca u glavu i tijelo, a zatim se ubio u dvorištu porodične kuće.

18. maj - Na lokalnom putu u Donjem Potpeću kod Srebrenika 49-godišnju Zinetu Vranjkovina ubio je 71-godišnji Zajko Numanović iz Brezja kod Srebrenika s kojim je bila u vezi.

VEZANI TEKST - Detalji sa ročišta: Basarić Irmu zadavio, pa izudarao po glavi

2017. godina

7. maj – Elez Bišanović (1947.) ubio je svoju suprugu Satku (1954.) te izvršio samoubistvo u dvorištu porodične kuće u bijeljinskom naselju Mala Obarska.

2016. godina

31. oktobar - U mjestu Dragočaj, zaseoku Golemovići, kod Banje Luke u porodičnoj kući Radojica Golemović (1956) ubio je suprugu Brankicu Golemović (1969) i sina Božidara Golemovića (1998) nakon čega je bombom, počinio samoubistvo.

30. maj - Momčilo Tepić (47) iz Banje Luke ubio je svoju bivšu suprugu Milicu Tepić (44), a zatim presudio sam sebi.

2015. godina

13. april - Haris Tabaković, inspektor Federalne uprave policije ubio je u sarajevskom naselju Alipašino Polje Firzetu Halkić, za koji su navodi da mu je bila ljubavnica. On je poslije ubistva kontaktirao policiju i kazao šta je učinio. Nakon što je policijska patrola stigla na mjesto zločina, zatekli su Tabakovića i mrtvu ženu u lokovi krvi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.