open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Svjedok na suđenju Petroviću za poplave u Doboju: Bilo je bezbroj pitanja građana - zašto se ne oglašavaju sirene
Vatrogasac iz Doboja Zoran Blagojević svjedočio je danas u Okružnom sudu Banja Luka o uznemirenosti građana u noći sa 14. na 15. maj 2014. godine pred katastroflne poplave koje su pogodile Doboj.
10.10.2023. u 19:10
get url
text

On je izjavio da su brojni građani zvali vatrogasce i pitali prijeti li im opasnost, te zašto se ne oglašavaju sirene za uzbunu.

Svjedok je to potvrdio na suđenju bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću, koje optužnica tereti za izazivanje opće opasnosti tokom poplava u maju 2014. godine u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika šteta.

Blagojević je pojasnio da je 14. maja došao u smjenu u 19 sati i ostao do ujutro 15. maja 2014. godine. 

- Tokom moje smjene bilo je bezbroj pitanja građana koji su se interesovali koja je visina vodostaja te prijeti li opasnost i zašto ne sviraju sirene. Također, Čedo Jović iz Republičkog zavoda za uzbunjivanje razgovarao je sa kolegom i pitao zašto se ne oglašavaju sirene - rekao je svjedok Blagojević i naveo da je o svemu tada obaviješten i drugooptuženi Vidaković.

Kazao je da su u noći 14. na 15. maj imali nekoliko intervencija, da je išao u naselja Usora i Vila gdje je vidio Petrovića, kao i da je vozio Vidakovića u druga naselja.

Vatrogasac Stojan Maksimović koji je 15. maja 2014. godine upalio sirene za opasnost od elementarne nepogode, rekao je da je to uradio u 8.15 sati na osnovu naredbe pretpostavljenog Slavena Dujakovića.

Kazao je da su nakon toga sirene aktivirane još pet, šest puta, sve dok voda nije prodrla i u Vatrogasni dom. Dodao je da su ostali zarobljeni sve do sutradan kada ih je evakuisala ekipa sa čamcima koja je došla iz Banje Luke.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.