open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo RS-a
Svjedok optužen za lažni iskaz, grafološko vještačenje utvrdilo njegov potpis na spornim dokumentima
Tužilaštvo RS-a u Banjoj Luci podiglo je optužnicu protiv Siniše Mirčića zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza.
27.02.2024. u 12:37
get url
text

Mirčić se tereti da je negirao da su njegovi potpisi na spornim dokumentima koji su mu predočeni u sklopu istrage protiv bivšeg direktora Srednjoškolskog doma Banja Luka Branislava Vidića, ali je grafološkim vještačenjem utvrđeno da potpis jeste njegov.

U optužnici se navodi da je Mirčić saslušan 14. novembra 2022. godine i 25. aprila 2023. godine u Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i privrednog kriminala u Banjoj Luci, a u krivičnom postupku koji je bio u toku protiv Vidića zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

- Upozoren je na dužnost kazivanja istine i da davanje lažnog iskaza predstavlja krivično djelo. Svjestan svog djela čije je izvršenje htio, dao je lažne iskaze izjavljujući da nikada nije potpisao zapisnike o izvedenim radovima ispred JU Srednjoškolski dom Banja Luka – navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je potom naložilo grafološko-grafoskopsko vještačenje spornih rukopisa.

U nalazu i mišljenju koje je je dostavila Jedinica za forenziku MUP-a RS utvrđeno je da je optuženi Mirčić skriptor svih spornih potpisa na navedenim zapisnicima.

- Dao je lažan iskaz u krivičnom postupku, čime je počinio krivično djelo – piše u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.