open-navfaktor-logo
search
Treća uzastopna pobjeda
Tajvan izabrao predsjednika, Peking ga naziva "opasnim separatistom" i odbija pregovore s njim
Tajvanska vladajuća Demokratska progresivna stranka ostvarila je historijsku treću uzastopnu predsjedničku pobjedu u subotu jer su glasači odbacili upozorenja Kine da bi njihov reizbor povećao rizik od sukoba.
13.01.2024. u 14:52
get url
text

Peking je novog predsjednika proglasio "opasnim separatistom" i "troublemakerom" te su Kinezi odbili njegove pozive na dijalog.

Lai Ching-te, trenutni potpredsjednik Tajvana, proglasio je pobjedu u subotu uvečer, dok su njegova dva glavna opoziciona protivnika priznala poraz, prebosi CNN.

- Želim zahvaliti tajvanskom narodu što je napisao novo poglavlje u našoj demokratiji. Pokazali smo svijetu koliko cijenimo našu demokraciju. To je naša nepokolebljiva predanost - rekao je Lai medijima, dodajući da je prihvatio telefonske pozive s čestitkama od svoja dva protivkandidata. Međunarodnoj zajednici poručujemo da ćemo između demokratije i autoritarizma stati na stranu demokratije. Republika Kina i Tajvan nastavit će hodati rame uz rame s demokratijama iz cijelog svijeta - rekao je Lai.

Laijev potpredsjednik Hsiao Bi-khim, koji je nedavno bio glavni izaslanik Tajvana u Sjedinjenim Državama, izabran je za potpredsjednika.

Rezultati tajvanskog Centralnog izbornog odbora, koji su se još finalizirali kad su održani govori o pobjedi i ustupku, pokazali su da Lai ima 41 posto glasova, dok su njegova dva glavna rivala zaostajala s 33 posto, odnosno 26 posto.

Burna predizborna kampanja, ilustracija živahne demokratske vjerodostojnosti Tajvana, vodila se oko mješavine pitanja izdržavanja kao i trnovitog pitanja kako se nositi sa svojim divovskim autoritarnim komšijom, Kinom, koja je pod vođom Xi Jinpingom postala moćnija i ratobornija.

Rezultat pokazuje da glasači podržavaju stajalište DPP-a da je Tajvan de facto suverena nacija koja bi trebala ojačati odbranu od prijetnji Kine i produbiti odnose s drugim demokratskim zemljama, čak i ako to znači ekonomsku kaznu ili vojno zastrašivanje od strane Pekinga.

To je također dodatno protivljenje osmogodišnjoj taktici sve snažnijeg oružja prema Tajvanu pod Xijem koji je obećao da je konačno "ponovno ujedinjenje" otoka s kopnom "historijska neizbježnost".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.