open-navfaktor-logo
search
Terorizam
Tarrant priznao ubistva 51 osobe u napadu na dvije džamije na Novom Zelandu
Napadač koji je prije godinu ubio 51 osobu u napadima na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, priznao je krivnju po svim tačkama optužnice.
26.03.2020. u 08:07
get url
text

Brenton Tarrant (29) također je priznao pokušaj ubistva još 40 ljudi i jednu optužbu za terorizam.

Ranije je negirao optužbe, a suđenje mu je trebalo početi u junu.

Na napade oružjem na dvije džamije reagirao je cijeli svijet, podsjeća BBC. U jeku ubistava, Novi Zeland je donio strožije zakone o oružju.

Novi Zeland je u stanju općeg zatvaranja zbog izbijanja epidemije koronavirusa, a Tarrant je krivnju izrekao tokom sudskog ročišta po kraćem postupku u Višem sudu u Christchurchu.

Javnosti nije bilo dopušteno praćenje ročišta, a Tarrant i njegovi advokati javili su se putem videolinka.

"Inspiraciju" za terorističke napade u novozelandskom Christchurchu, u kojima je stradala 51 osoba, 29-godišnji Australac Brenton Tarrant je pronašao u BiH, odnosno u velikosrpskoj ideologiji i zločinima koje su snage predvođene osuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem počinile nad Bošnjacima u BiH.

- Iz Krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci. Čuvajte se ustaše i Turci, ustaše i Turci. Karadžiću, vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje. Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje – stihovi su pjesme koju je Tarrant slušao na putu do džamije, u kojoj je započeo svojoj krvavi pohod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.