open-navfaktor-logo
search
Kupuju na tržištu
Termoelektrane nisu ispunile plan jer rudnici iz Koncerna EPBiH nisu isporučili dovoljno uglja
Govoreći na press konferenciji o poslovanju Elektroprivrede Bosne i Hercegovine u 2021. godini, izvršni direktor za proizvodnju Samir Selimović naglasio je da je Elektroprivreda BiH ispunila plan poslovanja više od očekivanog.
29.01.2022. u 08:49
get url
text

- Elektroprivreda BiH je ispunila plan poslovanja u 2021. godini za 1,89 posto više u odnosu na elektroenergetski bilans. U odnosu na 2020. godinu, taj plan je prebačen za oko sedam procenata. Plan smo ispunili, prije svega, zahvaljujući dobroj proizvodnji iz hidroelektrana i povoljnim hidrološkim prilikama u prvom i četvrtom kvartalu prošle godine. Termoelektrane nisu ispunile plan poslovanja, a jedan od glavnih razloga je neisporuka planiranih i ugovorenih količina uglja od rudnika, zavisnih društava u sastavu Koncerna EPBiH. U 2021. godini je isporučeno 4 miliona 676.543 tone uglja, a ugovoreno je 5 miliona 549.760 tona. Znači, isporučeno je manje 873.211 tona – istakao je Selimović.

Naveo je da je u proizvodnji uglja najviše podbacio Rudnik uglja Kreka. Ugovorena količina sa ovim rudnikom bila je 1,6 miliona tona, a isporučeno je 1,1 milion tona, što je manje za 544.675 tona. Ukupne zalihe uglja za termoelektrane 31. decembra 2021. godine iznosile se 99.576 tona uglja što je za 327.424 tone uglja manje od plana. Krajem prošle godine na depoima zalihe na obje elektrane u FBiH bile su 76,68 posto manje u odnosu na planirane zalihe prema elektroenergetskom bilansu.

- Ovi pokazatelji se nastavljaju i u januaru ove godine i manje je isporučeno 70 procenata uglja iz rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Zbog svega što se dešava sa nedovoljnim isporukama uglja, mi smo bili prinuđeni da tokom 2021. godine i u planu za 2022. godinu predvidimo isporuke dodatnih količina uglja od rudnika izvan Koncerna EPBiH. Zbog nedostajuće količine uglja na tržištu uspjeli smo proizvoditi dovoljno struje i nije bilo poteškoća u snabdijevanju naših kupaca - dodao je Selimović. 

Hoće li se na neki način sankcionisati rudnici iz Koncerna Elektroprivrede BiH zbog toga što nisu isporučili ugovorene količine uglja, pitali smo Selimovića.

- Obzirom da se radi o rudnicima koji su u Koncernu EPBiH nismo predvidjeli kazne ukoliko se ne isporuče dogovorene količine uglja našim termoelektranama. Naši rudnici imaju velikih problema u poslovanju i Elektroprivreda BiH pomaže koliko može. U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i uputama Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva osigurali smo na tržištu dodatne količine uglja. U isto vrijeme radimo na tome da se poveća proizvodnja u našim rudnicima i očekujemo u ovoj godini veće isporuke uglja iz rudnika u sastavu Koncerna - rekao je Selimović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.