open-navfaktor-logo
search
Popularna aplikacija
TikTok kažnjen s 368 miliona dolara zbog propusta u zaštiti privatnosti djece
Evropski regulatori su u petak kaznili TikTok s 368 miliona dolara zbog propusta da zaštiti privatnost djece, što je prvi put da je popularna aplikacija za dijeljenje kratkih videozapisa kažnjena zbog kršenja strogih evropskih pravila o privatnosti podataka.
15.09.2023. u 15:40
get url
text

VEZANI TEKST - TikTok kreće s promjenama kako bi bolje konkurirao Instagramu i Facebooku

Irska komisija za zaštitu podataka, vodeći regulator privatnosti za velike tehnološke kompanije čije je evropsko sjedište uglavnom u Dublinu, saopćila je da kažnjava TikTok s 345 miliona eura zbog kršenja koja datiraju iz druge polovine 2020. godine.

Istraga je otkrila da je proces registracije za tinejdžere rezultirao postavkama koje su njihove račune prema zadanim postavkama učinile javnim, dozvoljavajući svima da gledaju i komentarišu njihove videozapise.

Zadane postavke također su predstavljale rizik za djecu mlađu od 13 godina koja su dobila pristup platformi iako im nije dozvoljeno.

Također, funkcija "porodičnog uparivanja" dizajnirana da roditelji upravljaju postavkama nije bila dovoljno stroga, dozvoljavajući odraslima da uključe direktnu razmjenu poruka za korisnike uzrasta od 16 i 17 godina bez njihovog pristanka.

TikTok je u saopćenju naveo da se ne slaže sa odlukom, "posebno s visinom izrečene kazne".

Kompanija je istakla da su se kritike regulatora fokusirale na karakteristike i postavke koje datiraju prije tri godine.

VEZANI TEKST - TikTok sprema novitete, olakšat će ljubiteljima šopinga

TikTok je saopćio da je unio promjene mnogo prije nego što je istraga počela u septembru 2021., uključujući pretvaranje svih računa za tinejdžere mlađe od 16 godina kao privatnih prema zadanim postavkama i onemogućavanje direktne razmjene poruka za djecu od 13 do 15 godina.

Irsko regulatorno tijelo kritikovano je što nije dovoljno brzo krenulo u istragama velikih tehnoloških kompanija otkako su zakoni EU o privatnosti stupili na snagu 2018.

Instagram, WhatsApp i njihov vlasnik Meta su među ostalim tehnološkim divovima koje je irski regulator kaznio velikim kaznama u protekloj godini.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.