open-navfaktor-logo
search
Plaža u Connecticutu
To je bila samo mala posjekotina, a onda su mi amputirali nogu
Bruce Kagan, 68, zadobio je posjekotinu na desnom stopalu kad je otišao na plivanje. Doktori su mu rekli strašnu vijest: da je dobio nekrotizirajući fasciitis - brzu, često smrtonosnu bakteriju koja jede ljudsko tkivo
12.08.2019. u 08:48
get url
text

Bruce Kagan, 68, zadobio je posjekotinu na desnom stopalu kad je otišao na plivanje na plažu u Connecticutu ovog juna, i nije bio zabrinut zbog nje. Nekoliko dana kasnije, počeo je da osjeća slabost i letargiju, pa se odvezao u bolnicu, piše nbcconnecticut.com.

Doktori su mu rekli strašnu vijest: da je dobio nekrotizirajući fasciitis - brzu, često smrtonosnu bakteriju koja jede ljudsko tkivo.

Poslije nekoliko sedmica pokušaja da zaustave bakteriju, doktori su morali da mu amputiraju nogu iznad koljena kako bi mu spasili život. To se desilo 1. avgusta.

-To je bila samo mala posjekotina. Ništa više. A onda se moj život u potpunosti promijenio - kaže Kagan.

Ova bakterija je nekad bila česta u toplim vodama južnog dijela SAD. Ali kako se klima mijenja, ove bakterije se sve više osjećaju kod kuće u sjevernijem podneblju SAD.

Kagan, koji se sad oporavlja u rehabilitacionom centru, kaže da je sretan što je živ.

-Sve što mogu da kažem je da sam jedan od najsretnijih ljudi na svijetu. Ne znam kako sam preživio, ali jesam. Preostalo mi je još 20-25 godina života i namjeravam da ih iskoristim na najljepši mogući način - kaže Bruce Kagan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.