open-navfaktor-logo
search
Crveno upozorenje
Toplotni val zahvatio Indiju, preminule najmanje 54 osobe
Najmanje 54 osobe preminule su u oblasti u sjevernoj indijskoj državi Utar Pradeš u posljednjih nekoliko dana, javile su u ponedjeljak novine Times of India, dok su vlasti istraživale da li je došlo do gubitka života zbog toplotnog vala u regiji. Još 45 osoba preminulo je u susjednoj državi Bihar, javljaju lokalne novine.
19.06.2023. u 13:40
get url
text

Indijski meteorološki zavod objavio je prošle sedmice crveno upozorenje od ekstremnih vrućina u nekim regijama zemlje, među kojima su Utar Pradeš i Bihar.

Vlada je saopćila da istražuje uzroke smrti koje su se dogodile tijekom tri dana prošle sedmice u oblasti Ballia u Utar Pradešu, oko 970 kilometara jugoistočno od New Delhija.

- Desili su se smrtni slučajevi u okrugu, ali je vrlo teško reći da li se to dogodilo zbog toplotnog vala - rekao je Ravindra Kumar, najviši administrativni dužnosnik oblasti, za Reuters, ne potvrđujući broj smrtnih slučajeva.

- Nekoliko smrtnih slučajeva povezano je sa starošću, dok neki imaju različite uzroke. Nema konkretnih dokaza o toplotnoj vrijednosti iza tih smrti - kazao je.

Vlada je otpustila Diwakara Singha, glavnog medicinskog službenika u glavnoj državnoj bolnici u Baliji, jer je izjavio da su smrti uzrokovane vrućinom.

Zamjenik državnog ministra Brajesh Pathak saopćio je društvenim mrežama da je Singh promijenio svoj položaj jer je dao "neodgovornu izjavu".

Temperature su visoke posljednjih dana uz teške nestašice struje, što je pogoršalo situaciju.

U Biharu je 45 ljudi izgubilo živote zbog bolesti uzrokovanih vrućinom, objavile su novine Hindustan Times. Zvaničnici u Patni, glavnom gradu Bihare, nisu odgovarali na telefonske pozive.

Iako se očekivalo da će se topli val nastaviti u nekim regijama u ponedjeljak, dijelovi indijske sjeveroistočne države Asam potresli su se zbog poplave izazvanih obilnih kiša.

- Intenzitet padavina u Asamu i drugim sjeveroistočnim državama vjerojatno će porasti ove sedmice. Očekuje se da će brojne džepove teritorija u ovoj sedmici zahvatiti obilne do izuzetno jake padavine, što bi moglo dovesti do poplave - kazao je visoki dužnosnik Meteorolškog zavoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.