open-navfaktor-logo
search
Akcija GSS-a
Trajalo skoro cijelu noć: Dvije osobe spašene iz kanjona Podružje kod Mostara
Akcija potrage i spašavanja dvije osobe iz kanjona Podružje kod Mostara, započeta sinoć, jutros je uspješno okončana.
30.05.2021. u 08:50
get url
text
Akcija potrage
Akcija potrage

Akcija je završena oko četiri sata ujutro, nakon što je dvoje ljudi pronađeno, izvučeno i spušteno u podnožje, potvrdio je Nedim Kevelj, vođa akcije spašavanja GSS-a Mostar, u izjavi za Bljesak.info.

- Bilo je četvero planinara, penjali su feratu, dvoje je zaostajalo i odvojilo se, tako su se izgubili - dodao je Kevelj.

Upozorio je da izgubljeni planinari nisu imali nikakvu odgovarajuću opremu za planinarenje.

- Nisu imali nikakve opreme na sebi za kretanje u planini, bili su u šorcevima bez jakne, hrane i čeone lampe - rekao je Kevelj. 

Iz GSS-a Mostar objavili su apel i upozorenje svim građanima.

- Sinoć u 21 i 30 sati GSS Stanica Mostar je pokrenula akciju potrage i spašavanja dvije osobe iz kanjona Podružje kod Mostara. Nakon što su prošli kroz ferratu u Podružju dvoje avanturista, od ukupno četvero, se odvaja od ostatka grupe, pogrešno skreću i gube u nepoznatom području. Nakon dojave i brze koordinacije službi na teren sa opremom izlazi 10 pripadnika GSS Stanice Mostar, koji nakon par sati pronalaze avanturiste koji nisu imali nikakvu osnovnu opremu za kretanje i boravak u planini, zbrinjavaju ih i spuštaju u podnožje. Akcija se zvanično završava u 03 i 50 sati.

Molimo avanturiste, planinare i sve koji se kreću u gorju da poštuju određena pravila. Ne ostavljajte u planini članove svoje grupe; u slučaju nesreće postoji moralna i kaznena odgovornost. Nemojte nikad ići sami u planinu i nemojte se odvajati od grupe. Tempo prilagodite najslabijem. U planini sa sobom uvijek nosite odgovarajuću odjeću, obuću i opremu: ruksak, komplet prve pomoći, upaljač i šibice, čeonu ili bilo koju drugu lampu, hranu, vodu, mapu/GPS ( i naučite je čitati!), jaknu (kabanicu, flis..), napunjen mobitel. Poradite malo na svom znanju, obučenosti, iskustvu i opremljenosti. Naučite se ponašati u gorju - napisali su danas iz GSS-a MOstar na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.